Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"elektromobilnost"

Ministarstvo saobraćaja KS i BIHAMK potpisali Memorandum o saradnji

kadic i steta 2 (1)

Prema Kadićevim riječima, BIHAMK-u je ovo prvi memorandum ove vrste s bilo kojom institucijom u BiH, a plod je višemjesečnih aktivnosti na jačanju politika elektromobilnosti u BiH

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i generalni sekretar Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) Rasim Kadić potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti razvoja uspostave sistema elektromobilnosti i korištenja vozila na alternativni pogon u BiH.

“Memorandumom se uspostavlja zajednička saradnja u ovoj oblasti, a odvijati će se kroz uzajamno povezivanje i razmjenu ideja, te prijedloga, zajedničko učešće na stručnim institucionalnim, medijskim i sličnim skupovima koji se odnose na razvoj i uspostavu sistema, ali i na druge aktivnosti o kojima postoji zajednička saglasnosti”, kazao je ministar Šteta.

Prema Kadićevim riječima, BIHAMK-u je ovo prvi memorandum ove vrste s bilo kojom institucijom u BiH, a plod je višemjesečnih aktivnosti na jačanju politika elektromobilnosti u BiH.

“Elektromobilnost je nadolazeća stvar u cijelom svijetu. Nažalost, BiH u ovoj oblasti kasni, ali hvatamo korak koliko možemo. Cilj nam je da se BIHAMK etablira kao neutralni lider, neko ko objedinjava sve aktivnosti kada je u pitanju elektromobilnost, da pripremimo osnove kroz zakonski okvir koji bi regulirao ovo pitanje. Također, cilj nam je da s jedne strane povećavamo broj vozila na električni ili hibridni pogon, a s druge strane da povećavamo sve performanse koje će služiti takvim vozilima i vozačima u BiH”, kazao je Kadić.

Do ove saradnje došlo je uvažavajući opredjeljenje Bosne i Hercegovine članstvu Evropskoj uniji, što podrazumijeva ispunjavanje preuzetih uslova i obaveza iz kandidature, koja se obavezala u martu 2021. godine da će smanjiti emisiju stakleničkih gasova za jednu trećinu do 2030. godine, odnosno za dvije trećine do 2050. godine.

Potpisivanje Memoranduma između Ministarstva i BIHAMK-a uslijedilo je nakon usvajanja Sofijske deklaracije, kojom su domaće institucije i vlasti zajedno sa drugim državama partnerima iskazale ambiciju i saglasnost usklađivanja sa “Europskim zelenim planom” – strateškim aktom Europske unije. Tim planom je jasno određen smjer održivog transporta, koji se u osnovi oslanja na elektromobilnost kao polugu za smanjenje stakleničkih, te štetnih ispušnih gasova u sektoru transporta.

Ministar Šteta i sekretar Kadić su potpisali Memorandum vođeni zajedničkom žejom za poticanjem, promoviranjem i uređivanjem razvoj oblasti elektromobilnosti u BiH, kao i potrebom da BiH učini konkretnije korake u smislu zastite okoliša i potrebe građana za zdravijom sredinom.