Biznis

Dvodnevni sastanak

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka G20 sastali se u Japanu

08/06/2019

Guverner Banke Japana Naruhiko Kuroda izjavio je novinarima kako nema promjena u stavu njegove banke da će svjetska ekonomija zabilježiti rast u drugoj polovini godine

Ministri finansija i guverneri centralnih banka zemalja članica G20 u subotu su započeli dvodnevni sastanak u jugozapadnom Japanu, fokusirajući se na trgovinu i međunrodna poreska pravila.

Očekuje se da velike ekonomske sile na sastnku u japanskom gradu Fukuoki priznaju da se rizici po svjetsku ekonomiju nastavljaju zahvaljujući trgovinskim sporovima između najvećih ekonomskih sila i da pozovu na fleksibilnu monetarnu politiku, javila je novinska agencija Kyodo, pozivajući se na nacrt zajedničkog kominikea u čiji je uvid došla.

Guverner Banke Japana Naruhiko Kuroda izjavio je novinarima kako nema promjena u stavu njegove banke da će svjetska ekonomija zabilježiti rast u drugoj polovini godine.

– Neizvjesnosti su, međutim, još prisutne, posebno na polju trgovine – kazaao je Kuroda.

Finansijski čelnici vodećih svjetskih ekonomija okupili su se u Fukuoki u jeku rastućih trgovinskih napetosti između Kine i Sjedinjenih Država – dvije najveće svjetske ekonomije.

– Postoje rastuće brige oko trenutnih trgovinskih napetosti – izjavila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

– Rizik je da bi najnovije tarife uvedene između SAD-a i Kine dodatno oslabile ulaganja, produktivnost i ekonomski rast – kazala je čelnica MMF-a, prenosi dpa.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.