Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvaliteta najbitnija

Minka i Emir: Mnogo se radi, ali se isplati

minka purkovic (1)

Iako su repromaterijali poput supstrata, te uvezenog sjemena i zaštitnih sredstava skupi, povrtlarstvo se na primjeru Minke i Emira isplati

Minka i Emir Purković iz Dubrava u Bosanskoj Gradišci spadaju u najuspješnije povrtlare u regionu.

U sedam velikih plastenika i na dva hektara na otvorenom Purkovići proizvode skoro sve vrste povrća, te cvijeće i ukrasno bilje.

Posvetili su se i uzgoju autohtonih vrsta, pa im je ponuda zaista raznovrsna.

– Mnogo radimo, ali isplati se. Ne kukamo da je teško i sami smo svoj gazda. Evo, rani paradajz za presađivanje već je tu, a imamo i prispjelo rano povrće. Suprug Emir i ja nadopunjujemo se u plastenicima, na pijaci i u kućnim poslovima i nije nam dosadno – kaže Minka Purković, nadaleko poznata uzgajivačica i prodavačica povrća u Bosanskoj Gradišci.

Ovi vrijedni povrtlari godinama imaju svoje redovne kupce i drže do kvaliteta. Kažu da im je čist obraz najvažniji.

– Naši kupci naši su prijatelji. Dođu, kupe ono što su naumili, malo popričamo, razmijenimo informacije i tako prođe dan. Mnogo nam je lakše uz njih. Nikad nam se niko nije požalio na kvalitet, a ni mi se ne žalimo na svoje kupce – kaže Minka Purković.

Iako su repromaterijali poput supstrata, te uvezenog sjemena i zaštitnih sredstava skupi, povrtlarstvo se na primjeru Minke i Emira isplati. Organizirali su proizvodnju na taj način da cijele godine imaju robu za prodaju, a osim pijace, velike količine povrća i rasada prodaju u kućnoj prodaji te razvoženjem vlastitim vozilom.

Da nam svima bude dobro

Purkovići priželjkuju dobru godinu, koja neće zadati probleme ni proizvođačima, a ni kupcima od kojih zavise. – Neka ne bude nevremena, oluja i grada, a našim kupcima neka budu redovne plate i neka dobiju povišicu i svima će biti dobro – poručuje Minka Purković.