Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mirko Šarović na SBF-u: Kroz saradnju s Kinom profitiraće cijeli region

mirko sarovic sbf

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ,naglasio je da je ovogodišnji Sarajevo Business Forum prilika da cijeli region kroz saradnju s Kinom krene u snažan ekonomski razvoj, javlja Anadolu Agency (AA).

“BiH je u 2015. godini poslije višegodišnjeg zastoja i stagnacije zabilježila privredni rast i postigla unutrašnji koncensuz oko reformi i napretka. Lošija strana rastućeg reformskog vala je nedovoljan nivo investicija koji bi dao ključnu snagu napretku BiH u kontinuitetu. Zato smatram nužnim da BiH umrežava evropske incijative za povezivanje Zapadnog Balkana, kao i saradnju sa Kinom kroz platformu 16 plus jedan. Ovogodišnji Sarajevo Business Forum upravo je dobra prilika za to”, smatra Šarović i dodaje:

“BiH smatra da su investicije Kine u region najdinamičnija i najznačajnija stavka regionalne saradnje. Upravo zbog toga BiH je puna pozitivnih očekivanja i izražava jasan stav da su projekti na ovoj platformi dobrodošli. BiH želi da čuje da je na početku ovog procesa i da će se iz toga razviti novi sadržaj i mogućnosti, a u konačnici eknomski snažan i rastući region Jugoistočne Evrope. Podržavamo razvoj regionalnih projekata u izgradnji putne infrastrukture, željeznica, luka, telekomunikacijske mreže… Želimo neku od ovih platformi da kandidujemo zajedno sa našim susjedima.”

Šarovič je izrazi nadu i da će BiH zajedno sa Kinom realizovati projekte navodnjavanja i zaštite od poplava, kao i čuvanja i kontrole vodnih resursa.

U Sarajevu je danas počela sedma međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) – Perspektive Kina +16 CEEC, a ovogodišnji SBF obogaćen je saradnjom sa biznis forumom Kina +16 zemalja srednje i Jugoistočne Evrope.

SBF, čiji je Anadolu Agency (AA) globalni medijski partner, je platforma za regionalnu saradnju i zajedničko predstavljanje potencijala regije Jugoistočne Evrope uticajnim biznis i političkim liderima iz cijelog svijeta. Učesnici i panelisti razmijenit će iskustva i perspektive o šest tema u okviru regiona: poljoprivrede, energije, infrastrukture i građevinarstva, turizma i edukacije te perspektivama saradnje sa Kinom i Dubaijem.

Organizatori SBF-a BBI banka i Vijeće ministara BiH najavili su učešće eminentnih regionalnih i svjetskih lidera i privrednika.

Drugi dan SBF-a održavat će se u konferencijskoj sali hotela Terme na Ilidži. Svjetski eksperti, predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svjetskih kompanija i investitora iz oblasti energije, poljoprivrede, turizma, edukacije, pokušat će pronaći zajedničku strategiju za razvoj ovih oblasti u Jugoistočnoj Evropi. Paralelno sa održavanjem panela bit će upriličeno održavanje bilateralnih poslovnih sastanaka domaćih/regionalnih kompanija sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Ove godine SBF će prvog dana dodijeliti Sarajevo Business Bridge nagrade najboljim poduzetnicima u regionu, a drugog dana foruma će dodijeliti nagrade za najbolje studentske biznis planove.