Mišić: Jako sam nezadovoljna i ponižena u pregovaranju o platama

ranka_misic333
Ranka Mišić

Savez sindikata RS-a tražio je da najniža plaća u RS-u iznosi 50 posto prosječne plate ili 418 KM, a dobili smo 49 posto prosječne plate, što je 410 KM i to je kompromisno rješenje – rekla je predsjednica ovog sindikata Ranka Mišić.

Ona je novinarima navela da se najniža plata isplaćuje nekvalifikovanom radniku, i, po podacima Poreske uprave RS-a, njih u RS ima oko 16.000.

Tvrdi da sindikalci nisu bili isključivi, ali je lično, kaže, jako nezadovoljna i ponižena u cijelim procesu pregovaranja o ovom pitanju.

-Radnička javnost ne vidi ono što se dešava dok traju pregovori. To je nimalo prijatno, jer se radi o parama, koje neko treba dati nekome ko radi i svojim leđima, znojem i znanjem doprinosi njegovoj dobiti – rekla je Mišić ističući da je ipak najbitnije da je ta plata bar malo povećana, pa i za iznos cijene vreće brašna.

Porazno je, kaže, da se mogu čuti izjave koje vrijeđaju radničku klasu, dok najbolji, najkvalifikovaniji i najproduktivniji odlaze iz RS.

-Neće te radnike zadržati u RS-u 410 KM najniže plate, ali ni kada bi bila 1.000 KM- rekla je Mišić ističući da je neophodno da se stvari mijenjaju, kako bi radnici to i direktno osjetili u svom džepu.

Upozorila je da RS još uvijek nema potpisan opšti kolektivni ugovor.

-Ne može se pravilnikom određivati plata, to je neustavna kategorija. Plate se uređuju opštim kolektivnim ugovorom – naglasila je predsjednica Saveza sindikata RS-a.

Tvrdi da u pregovorima nikakvu pomoć nisu imali od resornog ministarstva.