Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mlaćo: Zbog temperaturnog šoka gubici u proizvodnji kukuruza i stočne hrane

susa-kukuruz

Brojni problemi prate razvoj poljoprivrede i stočarstva u našoj zemlji, a imuni na poteškoće nisu ostali ni bugojanski farmeri, koji su više očekivali od ove godine.

-Zbog temperaturnog šoka, evidentni su gubici u proizvodnji kukuruza i kabaste stočne hrane. Nevrijeme i grad su, također, pričinili štete na usjevima – kazao je vlasnik farme krava iz tog grada Amir Mlaćo.

Naglasio je da je već pripremio značajnu količinu silaže i da bi se ljudi u budućnosti trebali okrenuti proizvodnji alternativnih poljoprivrednih kultura, kako bi osigurali dovoljne količine stočne hrane.

Dodaje da je, uz grašak, dobro alternativno hranjivo za stoku i djetelina, koja sadrži mnoge korisne sastojke.

-Ja sam djetelinu zasijao na površini od pet hektara. Kravama je dajemo kao suho sjeno, a radimo i sjenažu, koja je bogata važnim proteinima u ishrani stoke, pogotovo muznih krava – naglasio je.

S farmi u Vučipolju i Jakliću, dnevno preda oko 120 litara mlijeka mljekari s kojom ima potpisan ugovor, komšijma i drugim redovnim mušterijama.

Mlaćo ističe da i proizvodnju mlijeka na području SBK-a prate posljednjih godina određeni problemi.

-Osnovna cijena mlijeka je mala, a i poticajna sredstva dosta kasne. Ne možemo mi kravama reći da sačekaju hranu, dok naplatimo poticaje – kazao je.

Situacija je, tvrdi, puno bolja u zimskim mjesecima kada je i prodaja mlijeka veća, s obzirom na to da u ljetnim mjesecima građani u ishrani više preferiraju salatu.

Zaključuje da bi nadležni organi u BiH trebali više stimulirati poljoprivredne proizvođače bez obzira čime se oni bavili, između ostalog, kroz nabavku mehanizacije koja im je potrebna u svakodnevnim poslovima.

-Imamo mašine za pripremu silaže kukuruza, i nju proizvodimo. Za sjenaže i silaže graška, potrebna nam je dodatna mehanizacija koja je skupa, pa tako i nedostižna mnogim farmerima – poručio je ovaj Bugojanac.