Biznis

Trgovac, graditelj, ktitor

Mladen Milanović “Kaja” je zvanično najbogatiji čovjek u RS-u

08/12/2018

Milanović je do prije nekoliko mjeseci imao i osiguravajuću kuću “Atos”, koju je preuzelo “Grawe osiguranje”

Mladen Milanović “Kaja” iz Mrkonjić Grada vjerovatno zvanično ima najviše kapitala u Republici Srpskoj, bar po podacima koji su dostupni javnosti.

Tako i nije bilo iznenađenje kada je objelodanjen podatak da je upravo on, posredstvom svoje firme “MG Mind”, postao drugi najveći akcionar “Nove banke” a.d. Banjaluka i tako svoju lepezu poslovanja proširio i na bankarski sektor.

Trgovačka firma “MG Mind” je postala jedan od vlasnika “Nove banke” za 3,99 miliona KM sa učešćem, kako je navedeno na sajtu Banjalučke berze, od oko 7,6 odsto. I dalje je Milan Radović najveći vlasnik, sa oko 7,9 odsto.

Portal Srpskainfo je pokušao je da od Milanovića sazna zbog čega se širi u bankarstvo, ali nije bio dostupan za razgovor. Jedino je ranije za Capital.ba izjavio da mu je namjera da postane navjeći ackionar banke sa učešćem od 15 do 20 odsto.

Milanović je do prije nekoliko mjeseci imao i osiguravajuću kuću “Atos”, koju je preuzelo “Grawe osiguranje”.

Javno je dostupno da je Milanović, odnosno njegova trgovačka firma “MG Mind”, poznata po prodaji bijele tehnike, ima vlasničko učešće u 7 preduzeća, akcionarskih društava, čije su akcije listirane na Berzi: “Bosna trgovina” Banjaluka, “Japra” Novi Grad, “Park” Komunalno preduzeće Mrkonjić Grad, “Prijedor putevi” Prijedor, “Park” Komunalno preduzeće Prnjavor, “Šuma produkt” Trebinje i, od sada, “Nova banka” Banjaluka.

Uvidom u finansijske izvještaje, “MG Mind” je prošle godine imao gotovo 168 miliona KM prihoda i 21,8 miliona KM neto dobiti.

Milanović je i vlasnik “Mrkonjić puteva”, te banjalučkih preduzeća “Tržnica” i “Čistoća”.

Sudeći po lokacijama poslovnih prostora, reklo bi se da je Milanoviću omiljena Gospodska ulica u Banjaluci, a upućeni kažu i da je njen “najveći vlasnik”.

Njegov je prostor gdje je donedavno bila Komercijalna banka i gdje se sada nalazi butik “Defacto”. U Gospodskoj ima još nekoliko proslovnih prostora, a u centru grada ima i RK “Centar”. Takođe, vlasnik je robne kuće “Patria” u centru Prijedora.

Ovaj biznismen iz Mrkonjić Grada svoje poslovanje je prije dvije godine proširio i na tržište Evropske unije, tačnije u Sloveniju, gdje je kupio komunalno preduzeće KPL iz Ljubljane. Među osam ponuđača “MG Mind” je za to preduzeće ponudio najvišu cijenu, odnosno 7,9 miliona evra.

Milanović je takođe ktitor Hrama Svetog Save u Mrkonjić Gradu. Hram je 2. avgusta ove godine osveštao patrijarh srpski Irinej, koji je Milanovića uporedio s kraljem Milutinom, najvećim zadužbinarom iz ere Nemanjića.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.