Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dodatna aktivnost i izvor prihoda

Mladi i žene iz Trebinja počinju se baviti pčelarstvom

U junu su ih o obuci o pčelarstvu obavijestili njihovi stariji prijatelji i iskusniji pčelari iz lokalnog Udruženja pčelara Leotar i oboje su se prijavili

Od kraja juna do sredine novembra, Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Udruženje pčelara Leotar iz Trebinja da obuči 50 novih pčelara koji se sada bave pčelarstvom kao dodatnom aktivnošću i izvorom prihoda.

Tijana Jelić (20) iz Trebinja se pčelarstvom počela baviti zbog zaručnika.

– On je prvi put počeo eksperimentisati sa košnicama prije dvije godine. Svidjela mi se ta ideja i prije godinu počela sam raditi sa njim. Sada imamo 70 košnica, a pčelarstvo nam postaje dodatni izvor prihoda – nastavlja ona.

Međutim, oni nisu imali priliku proći odgovarajuću obuku o pčelarstvu što im je značajno otežavalo napore da upravljaju pčelinjakom.

U junu su ih o obuci o pčelarstvu obavijestili njihovi stariji prijatelji i iskusniji pčelari iz lokalnog Udruženja pčelara Leotar i oboje su se prijavili.

– Puno smo naučili, ali sada znamo i to da će nam trebati puno više obuke da bi postali uspješni pčelari – kaže Jelić.

Sweden/USAID FARMA II projekt ima dugogodišnju saradnju sa udruženjem Leotar. Projekt je 2017. podržao udruženje u nabavci pčelarske opreme i ICT uređaja za njihove članove kako bi se godišnja proizvodnja meda tadašnjih 65 članova povećala sa 81 na 90 tona.

Udruženje je raslo, a 2019. imalo je već 150 članova koji su godišnje proizvodili 130 tona meda i drugih pčelinjih proizvoda. Ali tu nije bio kraj njihovoj težnji da se nastave razvijati. Početkom 2020. udruženje se prijavilo za dodatna bespovratna sredstva pri FARMA II projketu. Ovaj put sredstva su tražili za obuku 50 novih pčelara, uglavnom mladih i žena, koji bi postati članovi udruženja i podigli godišnju proizvodnju na 150 tona.

Predsjednik udruženja Obrad Ninković rekao je da su i u prošlosti imali podršku FARMA II projekta u pružanju obuka za manje grupe pčelara.

– Ovaj put smo obuku podigli na puno viši nivo. Angažovali smo šest predavača, od kojih su pet univerzitetski profesori iz Banje Luke i Beograda – dodao je Ninković.

Svih 50 polaznika obuke uspješno je prošlo završni test i sada su članovi udruženja. Neki imaju više košnica od drugih, ali svi su jednako posvećeni aktivnom bavljenju pčelarstvom.

Dok je Tijana iz ljubavi ušla u svijet pčelarstva, majka dvoje djece Danijela Vesić Šakota (40) pčelarstvom se počela baviti iz znatiželje.

– Jedan od mojih kolega je pčelar već sedam godina. Često smo razgovarali o tome, a također sam puno čitala na internetu i gledala različite tutorijale. Konačno, prije dvije godine, kupila sam dvije košnice, ali se nikada nisam usudila kupiti pčele – istakla je Vesić Šakota.

Ona se prijavila za obuku kako bi se spremila za sljedeći korak ka pčelarstvu. Sredinom obuke koja je imala 22 teorijske i 12 praktičnih sesija u pokaznom pčelinjaku, kupila je jedno i dobila dva pčelinja društva i sa dodatnom košnicom koju je dobila na poklon, uspostavila je svoj prvi mali pčelinjak.

– Radim za Sudsku policiju, pa ću za devet do deset godina otići u penziju. Planiram dalje širiti pčelinjak, i kad taj trenutak dođe, imaću pčelarstvo kao djelatnost koja će me zaokupiti – navela je Vesić Šakota.

Dodala je da sa dvoje djece koji imaju jednu i 12 godina, može brinuti o desetak košnica, ali kako djeca budu rasla, tako će rasti i broj košnica.

– Trenutno planiram proizvoditi dovoljno meda i propolisa za naše domaćinstvo, a kasnije bi to trebao postati i dodatni izvor prihoda – pojasnila je Vesić Šakota, saopćeno je iz FARMA II projekta.