Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

težak udarac

MMF: Cijeli svijet će osjetiti posljedice rata i sankcija, vlade trebaju pomoći siromašnima

ukrajina rat

Cjenovni šokovi osjetit će se u cijelom svijetu i vlade bi trebale posegnuti u budžet i pomoći siromašnim kućanstvima kojima hrana i gorivo čine veći dio troškova, poručuju iz MMF-a

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji teško će pogoditi svjetsku privredu, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF) poručivši vladama da pomognu siromašnim kućanstvima s visokim troškovima života.

Rat u Ukrajini već je podigao cijene energenata i žitarica i potaknuo više od milion građana na bijeg preko granica dok su Rusiji zbog napada na susjednu zemlju uvedene oštre sankcije, istaknuo je MMF u saopćenju objavljenom u subotu.

“Situacija je jako fluidna, a izgledi obavijeni visokim nivoom neizvjesnosti, ali ekonomske posljedice već su sada vrlo ozbiljne”, saopćio je MMF.

“Rat i sankcije koje je potaknuo teško će pogoditi i svjetsku privredu”, upozorili su ističući da kriza u razdoblju ionako snažnog rasta cijena dodatno potpiruje inflaciju i istodobno koči privrednu aktivnost.

Cjenovni šokovi osjetit će se u cijelom svijetu i vlade bi trebale posegnuti u budžet i pomoći siromašnim kućanstvima kojima hrana i gorivo čine veći dio troškova, poručuju iz MMF-a.

Ekonomska šteta bit će još veća ako rat eskalira, dodaju.

Uz ljudske žrtve, Ukrajina je pretrpjela i veliku ekonomsku štetu, zatvorene su i oštećene morske i zračne luke i uništene brojne ceste i mostovi.

“Iako je u ovoj fazi jako teško točno procijeniti potrebe za finansiranjem, već je sada jasno da će troškovi oporavka i obnove Ukrajine biti značajni”, naglašavaju u MMF-u.

Upozoravaju ujedno da bliske ekonomske veze s Ukrajinom i Rusijom znače iznimno veliki rizik oskudice i problema u opskrbi za zemlje poput Moldavije.

MMF aktivno raspravlja s Moldavijom o mogućnostima finansiranja, ističu dodajući da je vlada u Kišinjevu zatražila veći iznos i preinake u postojećem zajmovnom programu teškom 558 miliona dolara kako bi se lakše nosila s troškovima aktualne krize.

mmf