Biznis

Bolji pokazatelji

MMF: Ekonomski izgledi bolji nego prije

26/09/2020

Rajs je međutim dodao, na redovnom brifingu za novinare, da su ukupni globalni izgledi i dalje izazovni kao rezultat pandemije korona virusa i njenog uticaja na mnoge ekonomske sektore

Globalni ekonomski izgledi nisu baš tako tmurni kao što se procjenjivalo prije samo tri mjeseca, izjavio je portparol Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Geri Rajs, pozivajući se na bolje pokazatelje od očekivanih iz Kine i drugih naprednih ekonomija.

Rajs je međutim dodao, na redovnom brifingu za novinare, da su ukupni globalni izgledi i dalje izazovni kao rezultat pandemije korona virusa i njenog uticaja na mnoge ekonomske sektore, prenosi Reuters.

Situacija je i dalje nesigurna u mnogim zemljama u razvoju i na tržištima u usponu, osim u Kini, istakao je on, napominjući da je MMF zabrinut zbog porasta nivoa duga.

Fond treba da objavi novi izveštaj o svjetskim ekonomskim perspektivama 13. oktobra. MMF je u junu dodatno produbio prognozu pada globalnog BDP-a za 2020. godinu na 4,9 posto, u odnosu na aprilsku procjenu o padu od tri posto.

Rajs nije iznosio nikakve nove cifre, ali je rekao da su nedavni podaci iz Kine i drugih razvijenih ekonomija bolji od očekivanih.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.