Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodni monetarni fond

MMF otvoreno kritizirao planove britanske vlade za smanjenje poreza

imf-mmf

U neobično otvorenoj izjavi, MMF je rekao da će prijedlog vjerovatno povećati nejednakost i povećati pritiske koji guraju cijene na gore

Međunarodni monetarni fond otvoreno je kritizirao vladu Velike Britanije zbog njenog plana o rezanju poreza, upozoravajući da će te mjere vjerovatno podstaći krizu troškova života, javlja Sky News.

U neobično otvorenoj izjavi, MMF je rekao da će prijedlog vjerovatno povećati nejednakost i povećati pritiske koji guraju cijene na gore.

Tržišta su već podigla uzbunu zbog planova, zbog čega je funta u padu. Vlada kaže da će te mjere pokrenuti ekonomski rast.

U srijedu ujutro po britanskom vremenu, funta je iznosila oko 1,06 dolara nakon pada od 0,7 posto na azijskim berzama.

Britanski ministar finansija Kwasi Kwarteng predstavio je u petak najveći poreski paket u zemlji u posljednjih 50 godina.

Smanjenje potreza u iznosu 45 milijardi funti biće finansirano državnim zaduživanjem.

MMF radi na stabilizaciji globalne ekonomije, uključujući i davanje kredita zemljama koje se bore sa rastućim troškovima života. Jedna od njegovih uloga je da djeluje kao sistem ranog ekonomskog upozorenja.

Naveli su da razumiju da je cilj paketa da podstakne ekonomski rast smanjenjem poreza, ali je ova institucija upozorila da bi te mjere mogle ubrzati tempo rasta cijena, koje britanska centralna banka pokušava sniziti.

– Štaviše, priroda mjera u Velikoj Britaniji vjerovatno će povećati nejednakosti u društvu – navodi se u reakciji MMF-a.

mmf