Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izazvali bijes javnosti

Modna kompanija Zara se oglasila nakon poziva na bojkot

zara
Foto: Društvene mreže

Desetine hiljada komentara ostavljeni su ispod fotografija na Zarinom Instagram profilu, mnogi s palestinskim zastavama

Modna kompanija Zara povukla je reklamnu kampanju sa naslovnice svoje web stranice koja je prikazivala lutke bez udova i statue umotane u bijelo, što je izazvalo brojne reakcije na društvenim mrežama i pozive na bojkot ovog brenda.

Aktivisti i korisnici društvenih mreža koji su pozivali bojkot Zare, ustvrdili su da scene iz reklamne kampanje nalikuju fotografijama leševa u bijelim omotačima snimljene u Gazi, piše N1.

Na jednoj od fotografija mogla se vidjeti manekenka koja nosi lutku umotanu u bijelo, na drugoj je poprsje koje leži na podu, a na jednoj od fotografija bila je lutka bez ruku.

Inditex, koji je vlasnik Zare, saopštio je da su promijenili slike kao dio svog uobičajenog postupka osvježavanja sadržaja.

Iz Inditexa nisu komentirali pozive na bojkot, ali su kazali da je kolekcija “Atelier” osmišljena u julu, a fotografije su snimljene u septembru.

Desetine hiljada komentara ostavljeni su ispod fotografija na Zarinom Instagram profilu, mnogi s palestinskim zastavama.

“#BoycottZara bio je među najpopularnijim hashtagovima na mreži X.

Fotografije, koje su jutros bile prikazane na početnoj stranici Zarine internetske trgovine, više nisu bile na web stranici ili na aplikaciji oko podneva.

Zara je na predstavljanju kolekcije 7. decembra saopštila da je inspirirana muškim krojevima iz prošlih stoljeća. Izgledalo je da fotografije prikazuju umjetnički studio s ljestvama, materijalom za pakiranje, drvenim sanducima i dizalicama te pomoćnicima u kombinezonima.