Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogućnosti unapređenja trgovinske razmjene između BiH i Brazila

crnadak malta press (1)
Foto: I. Kralj

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak od 2. do 5. oktobra boravi u zvaničnoj posjeti Brazilu, a tokom prvog dijela posjete boravio je u Saveznoj državi Sao Paulo gdje je, između ostalog, posjetio Privrednu komoru Sao Paula, Institut za poljoprivredna istraživanja Brazila (Embrapa), kao i Institut za tehnologiju hrane Savezne države Sao Paulo (ITAL).

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, razmatrane su mogućnosti za unapređenje trgovinske razmjene između BiH i Brazila, dogovorene su uzajamne posjete privrednih delegacija sajmovima i poslovnim forumima u BiH i Brazilu, te je posebna pažnja posvećena oblasti poljoprivrede.

Vlasti Sao Paula i Vlada Brazila su predstavile značajna dostignuća u oblasti državne pomoći u poljoprivredi, u politici subvencija poljoprivrede, te njenog brzog tehnološkog razvoja. Brazilska strana je izrazila spremnost za razmjenu iskustava u toj oblasti, o čemu će MVPBiH informisati nadležna ministarstva u vladama FBiH i RS.

Privreda Sao Paula predstavlja 80 posto ukupne ekonomske snage Brazila i sa više od 42 miliona stanovnika, čini najsnažniju privrednu regiju Federacije.

U nastavku posjete, danas popodne, ministar Crnadak će se susresti s ministrom vanjskih poslova Brazila Aloysiom Nunes Ferreirom, predsjednikom Senata te će održati predavanje na Diplomatskoj akademiji Brazila (Rio Bronco institut).