Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koridora 5C

Most “Počitelj” dug 970 metara polako poprima oblik

DCIM100MEDIADJI_0032.JPG
DCIM100MEDIADJI_0032.JPG

Riječ je o velikom građevinskom poduhvatu i kada bude izgrađen, ovaj most koji će u konačnici biti dug 970 metara i bit će najviši most na Koridoru 5C

Na koridoru 5c most Počitelj polako poprima oblik. Stubovi mosta svakim danom se sve više izdižu, javlja BHRT.

Radovi uveliko traju na izgradnji mosta Počitelj koji se nalazi u okviru poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru 5C. Izgradnja gigantskih stubova je pri kraju, i uskoro slijedi njihovo spajanje. Riječ je o velikom građevinskom poduhvatu i kada bude izgrađen, ovaj most koji će u konačnici biti dug 970 metara i bit će najviši most na Koridoru 5C.

Predviđa se da će izgradnja biti završena sredinom 2022. godine.

– Trenutno je fokus stavljen na pripremu oplate za izradu rasponske konstrukcije za konzolnu gradnju na stubovima S3 i S4. Inače most Počitelj ima šest srednjih stubova. Ovo je prilično komplikovan pothavt je je teška konstrukcija. Ovo bi se trebalo završiti u narednih desetak dana, kaže Sanjin Jahić, inžinjer na mostu Počitelj.

Odvijaju se pripremni radovi na gradnji posljednjeg stuba u neposrednoj blizini željezničke pruge. Poddionica Počitelj – Zvriovići duga je 11 kilometara. Kada bude zvršena bit će poveznica sa Graničnim prelazom Bijača. Izgradnja mosta počela je prije nešto više od godinu. Zbog zahtjevnog terena pratili su je brojni izazovi.

– Što se tiče visokih voda mi smo izašli iz tih problema i ono što nam sada eventualno može stvarati probelm jaki udari vjetra i jaki udari vjetra, kaže Marko Bošnjak, inžinjer na gradilištu mosta Počitelj.

Užurbano se radi i na zatvaranju finansijske kontrukcije za najzahtjevniji dio koridora 5C, za prostor od juga Mostara do Konjica, koji će skratiti putovanje i biti ključan za povezivanje Hercegovine sa Bosnom, ističu iz preduzeća Autoceste.

“Podržane su inicijative da kreditnim zaduženjima od po 300 milijuna eura kod EBRD-a i EIB-a budu osigurana sredstva za izgradnju dionice Ovčari – Mostar sjever. Vlada je podržala i inicijativu da kreditnim zaduženjem kod EBRD-a od 50 milijuna eura budu osigurana sredstva za dionicu Mostar sjever – Mostar jug”, poručuju iz Autocesta FBiH.

Dionica Počitelj – Zvirovići bit će spojena na poddionicu Buna – Počitelj dugu 7 kilometara na kojoj su radovi skoro završeni. Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru zajma dogovorenog s Evropskom investicijskom bankom u visini od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od pet miliona eura.