Mostarski aerodrom pregovara s tri niskotarifne aviokompanije

Foto: Fena

Đuzel se osvrnuo i na redovnu zračnu liniju Mostar – Zagreb, čiji su prvi rezultati, po njegovim riječima, zadovoljavajući, kao i na letove za Forli i Foggiu

Međunarodna zračna luka Mostar u pregovorima je s tri niskotarifne aviokompanije o uspostavi letova za Mostar, a u slučaju pozitivnog ishoda dolazak ovih kompanija može se očekivati 2024. godine, kazao je direktor mostarskog aerodroma Marko Đuzel.

– Mi smo u pregovorima s dvije, odnosno s današnjim danom s tri niskotarifne kompanije, imena sada ne mogu otkrivati, ali u slučaju pozitivnog ishoda tih pregovora možemo iduće godine očekivati niskotarifnu kompaniju. Ako ne uspijemo u tome okrenut ćemo se ovim tržištima i proširenju kapaciteta, kao što je na primjer plan da pokušamo otvoriti i Rim, ali i dodatne destinacije u Italiji. Težnja nam je pokušati vratiti poljsko tržište koje je izgubljeno prije nekoliko mjeseci, a bilo nam je izrazito značajno – izjavio je Đuzel Đuzel u emisiji „Dobar dan Mostar“, koju producira mostarska gradska uprava.

Let za Zagreb

Đuzel se osvrnuo i na redovnu zračnu liniju Mostar – Zagreb, čiji su prvi rezultati, po njegovim riječima, zadovoljavajući, kao i na letove za Forli i Foggiu.

– S obzirom da smo dosta kasno krenuli u marketing i prodaju karata, trenutni odaziv je izrazito dobar. Zadnji zrakoplov iz Zagreba došao je s 40 putnika, otišao s 32 što je konstantno povećanje tako da se nadamo da će do kraja godine doseći taj svoj neki maksimum. Što se tiče Forlija, linije su dva puta tjedno, imaju svoju aplikaciju “Aeroitalia” na kojoj se može kupiti karta, a od 3. lipnja imamo i let za Foggiu koja će također ići dva puta tjedno – kazao je Đuzel.

Kada su u pitanju druge evropske destinacije, naveo je kako cijena karata značajno ne prelaziti 200 eura.

Dva termina letova

– Preko leta za Zagreb mostarski aerodrom ima poveznicu s 25 europskih destinacija, a neke od njih su Copenhagen, Bruxelles, Amsterdam, Frankfurt, Zurich i tako dalje. S minimalnim čekanjem i konekcijama u Zagrebu iz Mostara možete putovati u cijelu Europu s nekakvim prihvatljivim cijenama karata, tako da ni jedna cijena karte neće preći 200 eura kada je riječ o europskim destinacijama – kazao je Đuzel.

Direktor Međunarodne zračne luke Mostar naveo je kako su prvotno planirana dva termina letova na liniji Mostar – Zagreb nedovoljna.

– Raspon između prvog i drugog leta tjedno bio je prevelik pa smo se odlučili za treću rotaciju. Zrakoplov dolazi četvrtkom navečer u 12 sati i vraća se u petak ujutro za Zagreb, nedjeljom navečer slijeće u isto vrijeme, a ide nazad u ponedjeljak ujutro, te dolazi srijedom u 12.20, a za Zagreb leti u 13 sati. Mislim da je ovo prvenstveno bolja opcija za poslovne ljude, profesore i doktore koji ovdje rade. Idealno bi bilo kada bismo uveli još jedan let, a to ćemo nastojati realizirati u dogledno vrijeme – kazao je Đuzel.

U Zračnoj luci poboljšani su uvjeti postavljanjem moderne procedure slijetanja.

Uvjeti za ozbiljne letove

– Mostarski aerodrom dugi niz godina nije imao sve uvjete za ozbiljne letove, prvenstveno kada govorimo o niskotarifnim kompanijama. U suradnji i zahvaljujući Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) napravili smo značajan napredak koji se tiče polijetanja i slijetanja u Mostar. Riječ je o modernim procedurama, polijetanje je, volimo reći laički “na grad”, koje prije nije postojalo i time smo otklonili brojne nedostatke koje smo prije imali. Osim toga Zračna luka sama je uradila sistem preciznih svjetala i određena ulaganja u otklanjanje inspekcijskih nalaza. Do kraja godine imamo još neke određene planove i investicije koje ćemo uraditi i time zaokružiti ciklus investicija po pitanju mostarskog aerodroma – kazao je Đuzel.