pad cijena karata

Možda vam se čini paradoksalno, ali putovanjem možete uštediti novac

avion aerodrom unsplash

Cijene hotela i avio prevoza prema evropskim destinacijama u padu

Možda se čini paradoksalno, ali putovanje u Evropu može biti način da uštedite novac na putovanjima ove godine, piše američki CNBC.

U jeku globalne borbe za pronalaženje načina za uštedu novca tokom putovanja, cijene hotela su pale u mnogim evropskim gradovima. Prosječne cijene avionskih karata iz SAD-a, ali i evropskih gradova također su pale.

Tako da boravak od tri noći u hotelu u Parizu koji naplaćuje 250 eura po noći koštao bi oko 750 eura u trenutnom periodu, što je u odnosu na juli 2019. skoro 100 eura jeftinije.

Prosječna najniža cijena avio karata za Evropu pala je za 15,1 posto u odnosu na prošlu godinu, prema istraživanju koje godišnje provodi online stranica za rezervacije putovanja CheapAir.com.

Na osnovu pregleda više od 24 miliona avio karata ovog proljeća, letovi za Evropu iz gradova širom Sjedinjenih Država u prosjeku su ove godine koštali 908 dolara, što je manje u odnosu na prosjek od 1.070 dolara u 2021., prema studiji.

U Milanu su cijene avionskih karata pale za više od 20 posto, prema studiji. Letovi za Veneciju su pali za 17 posto, a za Rim 14 posto.

Činilo se da je pad cijena avionskih karata za Evropu zatekao ljude koji su radili istraživanje. Rekli su da su “prijatno iznenađeni” rezultatima, koji su pokazali više jeftinih letova za Evropu nego što su očekivali.

Mnogi hoteli su sada skuplji nego što su bili prije pandemije, posebno na mjestima kao što je Hamptons u New Yorku, Maui na Havajima i Telluride u Coloradu, prema web stranici za rezervacije Hotels.com.

Ali to nije slučaj u dijelovima zapadne Evrope, navode iz kompanije.

– Hoteli obično povećavaju svoje cijene kada je potražnja velika tokom užurbane ljetne sezone putovanja. Ali ove godine povećana je konkurenciju za sobe i cijene na vrhunskim destinacijama – rekla je Melissa Dohmen, glasnogovornica Hotels.com.

U aprilu, kompanija je istakla Madrid (135 eura po noći) i Kopenhagen (210 eura po noći) kao mjesta sa atraktivnim hotelskim cijenama za odmore u augustu.

Turistička kompanija Expedia saopćila je da će cijene hotela u mnogim evropskim gradovima biti jeftinije ovog augusta nego prije pandemije.

Osim Nice, gradovi u Italiji i Francuskoj nedostaju na ovoj listi. Cijene u obje zemlje porasle su za 25 posto ovog ljeta, prema Hotels.com, koji je izdvojio Saint-Tropez duž Francuske rivijere kao jednu od najskupljih destinacija za bijeg u Evropi tokom vrhunca sezone.

Domaća putovanja u SAD-u dugo godina su bila ekonomičnija od međunarodnih putovanja. Ali to nije slučaj već dvije godine zaredom, prema platformi za poređenje putnog osiguranja Squaremouth.

Od sredine jula prosječna cijena domaćeg putovanja je oko 500 dolara više od međunarodnog putovanja, prema podacima kompanije.

Ali to ne važi za sva mjesta. Od najpopularnijih turističkih destinacija ove godine, putnici najviše troše za odlazak u Grčku, a slijede ih Italija i Francuska, navodi kompanija.

Prosječne cijene iznajmljivanja u Grčkoj su 610 eura na Mikonosu i oko 430 eura na Santoriniju, dok su oko 200 eura na Jonskim ostrvima i 162 eura na Kritu, prema web stranici za rezervacije putovanja Holidu.

Atina je vjerovatno čak i jeftinija. U aprilu je glavni grad Grčke proglašen jednim od najcjenjenijih gradskih odmora za porodice u svijetu na osnovu hotelskih naknada, hrane i posjete Akropolju.

Prema analizi web stranice, prosječni dnevni trošak porodice za posjetu Amsterdamu (oko 250 eura) je dvostruko veći od Istanbula (120 eura), dok u Stokholmu iznosi manje od 150 eura dnevno.

S druge strane, Las Vegas je rangiran kao najskuplji grad na svijetu za porodični odmor, uglavnom zahvaljujući cijenama hotelskih soba koje su u prosjeku iznosile skoro 400 eura po noći, navodi se na web stranici.