Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MS&WOOD: Koledžom prekvalifikovati nezaposlene za rad u drvnoj industriji

mswood – fojnica

Načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura posjetio je, zajedno s vijećnicima Općinskog vijeća Fojnice, fabriku namještaja MS&WOOD (Majstori i drvo) u tom gradu te je razgovarano o nastavku uspješne saradnje fabrike i lokalne zajednice, a direktor Muhamed Pilav pokazao je načelniku i vijećnicima pogone.

Istaknuto je da je MS&WOOD namještaj koji proizvodi u Fojnici dva puta samostalno izlagao na prestižnom Međunarodnom sajmu namještaja u Kelnu (IMM Cologne) i čak četiri puta odnio pobjedu. U samo 12 mjeseci, dva puta zaredom, MS&WOOD je pobijedio u dvije različite kategorije inovativnog namještaja za stolicu i sto.

Prošle godine s radom je počeo MS&WOOD Koledž u kojem svi zainteresirani različitih zanimanja kao što su fizioterapeuti, medicinske sestre, kojih je jako puno na evidenciji nezaposlenih, mogu postati majstori za drvo, jer prekvalifikacijom stiču nova znanja i iskustva, te bivaju uključeni u proces rada u fabrici. Isto vrijedi i za inžinjere mašinstva koji u MS&WOOD Koledžu mogu postati inžinjeri za obradu drveta.

– Na Zavodu za zapošljavanje evidentirano je oko 2.000 nezaposlenih u Fojnici. Poslodavci ne mogu pronaći radnika, a radnik ne može da nađe poslodavca. Taj paradoks vlastitim snagama nastojimo promijeniti pokretanjem MS&WOOD Koledža – izjavio je Pilav.

Na inicijativu te kompanije u Fojnici je najprije osnovana srednja tehnička škola za obradu drveta čiji su učenici od prvog dana uključeni u proizvodne procese kroz praktičnu nastavu, a osmišljen je i program stipendiranja najboljih učenika i studenata.

MS&WOOD finansira odlaske učenika i studenta na sajmove namještaja i tehnoligije širom Evrope, a posljednja takva ekskurzija na ovogodišnji IMM, sufinansirana je za studente Odsjeka za dizajn sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, saopćeno je iz te kompanije.