Mujić: Razvoj tehnologija izazov za sve pošte u svijetu

mirsad_mujic

Direktor JP BH Pošta Mirsad Mujić izjavio je za današnje “Oslobođenje” da je njegov cilj uspješno voditi kompaniju u vremenu gdje dolazi do liberalizacije tržišta, jačanja nelojalne konkurencije i pada tradicionalnih poštanskih usluga, uvjetovanog razvojem digitalnih tehnologija.

– No, analizirajući potencijale BH Pošte, što sam i razradio u svojoj strategiji poslovanja, uvjeren sam da ćemo uspjeti odoljeti svim izazovima i zadržati pozitivan trend poslovanja – kazao je on.

Po njegovim riječima, jedan od izazova s kojim se susreću sve pošte u svijetu je razvoj tehnologija.

– Ne možemo uticati na njega, ali se možemo prilagoditi i iskoristiti prednosti, te građanima ponuditi modernije usluge. Drugi izazov je neuređenost tržišta poštanskih usluga u BiH jer na terenu imamo brojne nelegalne pružaoce univerzalnih, pa čak i rezerviranih poštanskih usluga – rekao je on.

Smatra da je zakonska regulativa koja definira ovu oblast dobra, ali da se ona u praksi ne poštuje.

– BH Pošta je lider na tržištu poštanskih usluga u BiH. Imamo takve kadrove, tradiciju, resurse i infrastrukturu da se uopće ne plašimo zdrave konkurencije. Naprotiv, ona nas samo motivira da budemo još bolji. To je osnovno pravilo svakog posla. Problem je što zdrave konkurencije, zapravo, nema, nego je u pitanju skoro isključivo nelojalna konkurencija koja, suprotno pozitivnim zakonskim propisima, pruža poštanske usluge lošeg kvaliteta, služeći se nelojalnim i nezakonitim lobiranjima. S takvom konkurencijom možemo izaći nakraj isključivo uzpomoć i razumijevanje vlasti. Odsustvo mehanizma zaštite prava javnih operatera na pružanje rezerviranih poštanskih usluga, ograničavanje naših prava za pružanje finansijskih usluga, akti koji propisuju nepovoljnije uvjete za rad javnih operatera u odnosu na privatne firme, problemi su s kojima se svakodnevno borimo. Te probleme ne možemo sami riješiti. Imamo dobru saradnju sa Vladom Federacije BiH i federalnim premijerom i nadamo se, a takva su nam obećanja data, da će nam pomoći u uvođenju reda u ovoj oblasti – rekao je, između ostalog, Mujić za “Oslobođenje”.