ZOI 84

Na Bjelašnici u prvom mjesecu sezone prodato 16.000 skijaških karata

skijanje zicara bjelasnica 7

Planiramo da u narednom periodu na Bjelašnicu privučemo što više djece. Imamo određene probleme sa školama skijanja, ali ove godine smo sve pustili kako bi nam se vratila dječija graja

Uprava Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća ZOI 84 prezadovoljna je posjetom olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu od početka sezone, odnosno od sredine decembra do sredine januara. Samo u mjesec dana, pored sezonskih skijaških karata, prodato je i oko 16.000 pojedinačnih.

Plan je, ističu, na Bjelašnicu i Igman privući što veći broj djece, koja pohađaju škole skijanja i uživaju u ljepotama koje pružaju ove olimpijske planine.

Direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća ZOI 84 Nevres Alispahić podsjetio je da je prethodna uprava napravila sistem vertikalnog transporta, dakle, šestosjed i četverosjed i sistem osnježavanja.

“I mi smo samo nadopunili ono što je trebalo da se uradi. Tako da je u potpunosti završena akumulacija II čija vrijednost 1,2 miliona KM. Radili smo na uređenju staza. Tu nismo mogli puno da uradimo zbog vremenskih prilika i drugih faktora. S proljećem planiramo da nastavimo realizaciju tih projekata”, pojasnio je Alispahić.

Uređene su i neke stvari kada je u pitanju polazna i dolazna stanica četverosjeda i šestosjeda.

“Nakon tri, četiri godine, koliko nije radio, dvosjed ponovo radi. Priče koje kruže da četverosjed i šestosjed nemaju upotrebnu dozvolu su neistine. Četverosjed i šestosjed imaju upotrebnu dozvolu. Svi znamo da šestosjed radi redovno, nema nikakvih problema osim vjetrova koji pušu. Krećemo sa pokretanjem četverosjeda, koji bi trebao ovih da se prevozi skijaše”, istakao je u razgovoru za Anadolu Agency Alispahić.

Dotakao se i škola skijanja koje su vraćene na Bjelašnicu.

“Planiramo da u narednom periodu na Bjelašnicu privučemo što više djece. Imamo određene probleme sa školama skijanja, ali ove godine smo sve pustili kako bi nam se vratila dječija graja”, naglasio je direktor ZOI'84.

Među projektima za naredni period je i dječija igraonica.

“Planiramo da napravimo dječiju igraonicu na prostoru teniskih terena, a na maloj akumulaciji planiramo nabaviti pedaline, trampoline, lopte kako bi djeca, koja dolaze ovamo, mogla da se zabave. U ljetnoj sezoni planirana je i odbojka na pijesku”, rekao je Alispahić.

EYOF će “otvoriti vrata”

U ZOI 84 posebno su prezadovoljni posjetom u dosadašnjem dijelu sezone prije svega na Bjelašnici, ali i Igmanu.

“Prezadovoljni smo, barem za ovaj dio sezone. To se vidi u prodaji naših karata. Od 16. decembra do 15. januara prodato je oko 16.000 karata, pored sezonskih i ostalih, jer je pretprodaja bila izuzetno dobra” poručio je Alispahić.

Kantonalno javno komunalno preduzeće ZOI 84 spremno je i za Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF), koji će od 9. do 16. februara biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

“U potpunosti smo spremni što se tiče EYOF-a. Jedino nas malo plaše vremenske prilike, jer se najavljuje neko povećanje temperature. Međutim, što se tiče ZOI 84, nordijska staza je pripremljena, prije nekoliko dana održana je i testna utrka. Prošlog vikenda smo imali takmičenje u slalomu i to je bila druga testna utrka i još je ostala za snowboarding i snow park”, pojasnio je Alispahić.

Smatra da će EYOF otvoriti vrata za daljnja angažovanja na olimpijskim planinama.

“Bit će nam otvorena mnoga vrata ukoliko EYOF prođe kako treba. Uradili smo aplikaciju prema Evropskoj skijaškoj federaciji da održimo eurokupove. Ovih dana pripremamo aplikaciju i za Svjetski kup”, dodao je Alispahić.

Da je mnogo toga urađeno na Bjelašnici i da ne planiraju stati na tome smatra i rukovodilac voznog parka ZOI 84 Suad Jusić.

“Ciklus januarske škole skijanja je već iza nas i možemo se pohvaliti da je i ove godine veliki broj najmlađih polaznika škola skijanja prošao edukaciju kako elementarnog tako i naprednog skijanja. Ono što nam je cilj za narednu ski sezonu jeste da se povećaju kapaciteti baby liftova u samom Babinom Dolu. Nadam se da ćemo u narednoj ski sezoni imati bar četiri, pet baby liftova kao što je to nekada bilo”, pojasnio je Jusić.

Što se tiče kapaciteta skijaških staza na Bjelašnici i Igmanu, u posljednje dvije godine radilo se i na modernizaciji kapaciteta kako vertikalnog transporta i sistema osnježavanja, tako i mašina za uređenje staza.

“Ove skijaške sezone sigurno imamo mnogo kvalitetnije uređene staze. Imamo i jednu spoljnu stazu koja je zaista povećala prohodnost skijaša odnosno spoj između dijela spust staze i donje kolijevke i na taj način za oko 300 posto povećala kapacitet prolaska skijaša, a samim tim povećala i bezbjednost jer je ranija skijaška staza bila bukvalno tehnološki put. Sada imamo stazu koja je široka 30 metara i koja u potpunosti i bezbjedno služi kako najmlađim tako i drugim skijašima”, rekao je Jusić.

Nada se da će u narednom periodu obezbijediti dodatne kapacitete skijaških staza.

“Nadam se da ćemo u naredne dvije, tri godine imati novih četiri, pet kilometara staza kako na Bjelašnici tako i Igmanu”, pojasnio je Jusić.

Smatra da se s obzirom na veliku posjetu mora raditi, ne samo na povećanju kapaciteta baby liftova nego i povećanju kapaciteta malih skijaških staza za edukacija polaznika škola skijanja.

“Siguran sam da će se već do naredne ski sezone, kako na Bjelašnici tako i na Malom Polju na Igmanu, uraditi jako puno posla i već u narednu ski sezonu ući sa mnogo većim kapacitetima za edukaciju polaznika ski škola”, dodao je Jusić.

U januaru škole skijanja pohađalo 15.000 djece

Reporterska ekipa Anadolu Agency protekle sedmice posjetila je i Malo Polje na Igmanu gdje je u zimskim sportovima uživao veliki broj mališana. Bio je prisutan i manji broj turista.

Selver Merdanović, koordinator na Malom Polju na Igmanu, izjavio je za AA da su im vremenske prilike, kada su škole skijanja u pitanju, ove zimske sezone išle u prilog.

“Svake godine ovdje imamo školi skijanja. U januaru je kroz škole skijanja prošlo oko 15.000 djece. Ove sezone smo sa novom opremom opremili i ski servis. Imamo oko 140 kompleta – skije, cipele i štapove. Oko 60.000 maraka je vrijednost tog ulaganja”, potvrdio je Merdanović.

Zadovoljan je stanjem na Malom Polju, međutim, smatra da se može i treba promijeniti mnogo stvari, kada je riječ o ugostiteljskom dijelu.

“Malo Polje je ove sezone radilo kao nikada dosad. Jako velika posjećenost je bila kako vikendima tako i radnim danima”, izjavio je Merdanović.

Bilo je razgovora, kako je kazao, da se nabave još dvije ski trake za škole skijanja kako bi mogli primiti još djece i rasteretiti pet liftova, koji rade na ovoj olimpijskoj planini.

“Sada smo u fazi nekih pregovora da ovdje napravimo zip line. Imamo dječiji zabavni park koji funkcioniše posljednje tri, četiri godine i jako smo zadovoljni. U posljednje vrijeme imamo veliku koncentraciju gostiju iz istočnih zemalja. I Malo Polje ne radi samo ova tri mjeseca nego radi cijelu godinu”, dodao je Merdanović.