Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Diplomatskom zimskom bazaru prikupljeno 130.000 KM

diplomatski-bazar-9

Diplomatski zimski bazar, koji je 3. decembra ove godine održan u dvorani “Mirza Delibašić“ u Sarajevu, ispostavio se kao najuspješniji do sada, jer je prikupljena najveća suma novca, čak 130.000 konvertibilnih maraka (KM), javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima organizatora, prošle godine je na Diplomatskom zimskom bazaru za djecu sa posebnim potrebama i djecu u stanju socijalne potrebe širom BiH sakupljeno 90.700 KM, a ove najviše ikada, 130.000.

“Ovo je rezultat ogromnog timskog rada blizu 40 ambasada i međunarodnih organizacija, kao i sedamdesetak nevladinih organizacija i izlagača iz cijele BiH. Zahvaljujući podršci Vlade Kantona Sarajevo i najvećih korporativnih sponzora – EFT i Mineco, koji su pokrili troškove organizacije, kao i sponzora nagrada aukcije i lutrije, svaka marka koju su posjetioci potrošili na bazaru otići će u četiri humanitarne organizacije koje podržavaju djecu širom BiH“, rekla je Caroline Ferguson, supruga britanskog ambasadora u BiH i članica Organizacionog odbora Bazara.

Ove godine prikupljena sredstva otići će Centru za dnevni boravak djece sa posebnim potrebama “Christine Witcutt” koji se nalazi u Sarajevu, Udruženju “Down Sy i Mi” iz Banje Luke koje podržava djecu sa Downovim sindromom i njihove porodice, Franjevačkom međunarodnom studentskom centru BiH koji pruža stipendije i smještaj za studente iz cijele BiH, te Projektu učvršćivanja porodica koji u saradnji sa internacionalnim SOS Dječijim selima poboljšava uslove života rizičnih porodica u Srebrenici i okolnim ruralnim područjima.

“Posebno se zahvaljujemo Vladi Kantona Sarajevo i premijeru Elmedinu Konakoviću, koji su nam velikodušno ustupili prostor u ‘Skenderiji’, a nadamo se da će to postati tradicija, kao i timovima policije i osiguranja, zaduženim za sigurnost događaja. Hvala posjetiocima, koji su došli na bazar u većem broju nego prošle godine i tako omogućili skupljanje rekordne sume za djecu širom BiH. Nadamo se da su svi uživali u ovom danu i u ukusima hrane iz cijelog svijeta“, kazala je Sandra Horowitz, supruga zamjenika šefa misije u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu i članica Organizacionog odbora Bazara.

Ove godine, Diplomatski zimski bazar je ponudio brojne sadržaje za sve generacije, poput instant tombole i aukcije, kao i brojne specijalitete i suvenire iz cijelog svijeta, po simboličnim cijenama.

Čekovi će biti uručeni humanitarnim organizacijama u februaru 2017. godine.