Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na jubilarno Martinje stigli posjetitelji iz brojnih zemalja

vinarija zadro1

Mnogi se slažu oko toga da je Martinje, što ga svake godine upriliče Vina Zadro, jedna od najvećih svečanosti u slavu vina uopće.

U prostore vinarije u Domanovićima na 20. jubilarno Martinju ponovo su stigli brojni gosti iz Hercegovine, čitave BiH, susjednih država i drugih evropskih zemalja kako bi kušali vina iz široke lepeze Vina Zadro.

Među posjetiteljima su brojni poslovni partneri Vina Zadro i preduzeća MCI, kao i brojni uglednici političkog, kulturnog, privrednog i javnog života.

Upriličena je degustacija i prezentacija žilavku i blatine „Crnjac&Zadro“, koje su na najprestižnijem vinskom natjecanju Decanter World Wine Awards ove godine u Londonu osvojili platinastu medalju.

– Stigao sam iz Dubrovnika kako bih u jedinstvenom ozračju Martinja probao žilavku i blatinu „Crnjac&Zadro“, koje su osvojile najprestižniju nagradu– rekao je ugostitelj iz Dubrovnika.

Turistički djelatnik iz Makarske kaže kako je velika fešta, što je Vina Zadro tradicionalno svakog 11. studenoga priređuju u slavu svetog Martina, jedinstvena prigoda da na jednom mjestu sretne brojne osobe iz svijeta turizma i ugostiteljstva, ali i prijatelji sa svih strana.

Ponovo se nazdravljalo mladom vinu bukarom uz najveću vinsku bačvu u BiH, u kojoj se nalazi 16.300 litara vina! Vino se točilo, grlo se močilo uz bogat prismok. Na pladnjevima se našlo raznih hercegovačkih kulinarskih delicija, a valjalo je zapjevati, zasvirati.

Nastupili su popularni Đani Stipaničev i skupina „Fijaker“. Program je vodio poznati tv-voditelj Branko Uvodić.

Mnogi posjetitelji imali su i prigodu pobliže se upoznati s najsuvremenijom tehnologijom Vina Zadro, koja raspolaže vlastitim vinogradima na 460 dunuma površine, a godišnje proizvede oko milion litara vina.

Vinarija Zadro osnovana je 1996. godine na temeljima vinarskog podruma Zemljoradničke zadruge Domanovići, a 2007. godine stupila je u partnerstvo sa širokobriješkom tvrtkom MCI. Ivan Zadro i Miljenko Mićo Crnjac, vlasnici Vina Zadro, kažu da bi i za vina ovogodišnje berbe mogla stići koja prestižna nagrada.

Svakako se će se dugo pamtiti 20. jubilarno izdanje Martinja Vina Zadro. Zagorski običaj „krštenja mošta“ na svetog Martina (živio je u 4. stoljeću, a nakon njegove smrti postaje zaštitnikom vinara, vinogradara, ugostitelja i vojnika) proširio se po Hrvatskoj pa stigao i u Hercegovini na najljepši način.