Biznis

uspostavljena saradnja

Na mostarski aerodrom prvi put sletio avion iz Poljske

21/06/2022

U utorak je na mostarski aerodrom sletio 161 putnik, dok je s njega odletjelo 67 putnika

U Zračnu luku Mostar u utorak je sletio avion poljskog avioprijevoznika “LOT” koji je charter letom dovezao 161 putnika te je po prvi put napravljen zračni most između Mostara i Poljske.

Turisti iz Poljske dočekani su mažoretkinjama i članovima kulturno-umjetničkog društva koji su putnicima ponudili tradicionalne hercegovačke proizvode kao osvježenje.

Također, prve goste su dočekali i predstavnici mostarske gradske uprave predvođeni gradonačelnikom Marijem Kordićem baš kao i rukovodstvo mostarskog aerodroma.

U utorak je na mostarski aerodrom sletio 161 putnik, dok je s njega odletjelo 67 putnika.

– Svečano smo dočekali let poljske kompanije „LOT” koja po prvi puta u historiji slijeće u Mostar. Uspostavili smo zračni most između Poljske i BiH, odnosno između Katowica i Mostara, koji će letjeti jednom sedmično od današnjeg dana do 30. septembra ove godine. Sve je to napravljeno u suradnji s tour-operatorom „Rego Bis” iz Poljske – izjavio je direktor Zračne luke Mostar Ivan Ljubić.

Ljubić je nadodao kako je zadovoljan realizacijom ugovora koji je potpisan početkom februara ove godine u poljskim Katowicama.

– Uz sve nedaće koje su nas čekale usput, od ograničenja kretanja putnika preko rata u Ukrajini pa sve do trenutne inflacije realizirali smo planirano. Uz veliki entuzijazam svih dužnosnika na vlasti, djelatnika Zračne luke Mostar uspjeli smo i nastavljamo s oporavkom i poslovnim razvojem u svim segmentima. Stvaramo ambijent za jednu novu pozitivnu priču – naglasio je ravnatelj mostarskog aerodroma.

Potom je dodao kako su tokom ljeta najavljeni dolasci iz Italije, Bejruta, Libanona, Irske, Jordana.

– Radimo na tome da vratimo stara tržišta, posebno vezana uz vjerski turizam, a otvaramo i nove letove i nova tržišta te radimo na dovođenju niskotarifnih prijevoznika – ustvrdio je Ljubić.

– Hrvatska uskoro ide u ‘Schengen’ i naši turisti neće moći dolaziti preko Splita i Dubrovnika, tako da će Mostar biti poželjna zračna luka. Našu strategiju provodimo do kraja – dodao je.

Ispred Ambasade Republike Poljske u BiH obratio se Bohdan Korzeniowski koji se nada kako će ovo biti početak uspostavljanje redovne linije između Mostara i Poljske.

– Vjerujem da će kroz dvije tri godine biti linija između Mostara i nekog grada u Poljskoj, ako to ne bude Varšava. Prije tri sedmice smo otvorili redovnu liniju između Sarajeva i Varšave, povezali smo Bosnu s Poljskom, a sad je red i na Hercegovinu. Poljacima je Hercegovina dobro poznata, rado dolaze u Mostar i Međugorje, a veliku ulogu igra i blizina Jadranskog mora – mišljenja je Korzeniowski.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.