Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Mostarski sajam dolazi zamjenik ministra poljoprivrede NR Kine

Qu Dongyu

Zamjenik ministra poljoprivrede Narodne Republike Kine Qu Dongyu predvodit će delegaciju ove države na 20. Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2017. koji će se održati od 4. do 8. aprila.

Zamjenik ministra imat će niz bilateralnih i multilateralnih susreta u okviru mehanizma „16+1“ s ciljem unapređenja saradnje u oblasti trgovine poljoprivrednim proizvodima, konkretizacije investicija u sektor poljoprivrede, kao i poljoprivrednih oprema i mašinerija.

Kineska strana, doznaje Fena, ove će godine održati istu dinamiku učešća kao na prošlogodišnjem Sajmu. Više od 400 kvadratnih metara izložbenog prostora već je iznajmljeno, a u Mostaru se očekuje prisutstvo visokih delegacija svjetski renomiranih kineskih preduzeća, kao što su telekomunikacioni giganti Huawei i Zhong Xing Telecommunication – ZTE, proizvođač bijele tehnike Gree Elecrtic i svjetski vodeći proizvođač građevinskih i rudarskih mašina LiuGong.

U okviru Mostarskog sajma bit će održan Sajam poljoprivrednih proizvoda i vina „16+1“. Mehanizam „16+1“ pokrenule su 2012. godine vlasti NR Kine zajedno sa vlastima 16 država Centralne i Istočne Evrope, uključujući i BiH, a s ciljem poboljšanja bilateralnih i multilateralnih projekata. Ideja o ovom događaju u okviru Sajma nastala je na prošlogodišnjem Summitu u glavnom gradu Letonije, Rigi.

Pored delegacija iz NR Kine i države domaćina, Sajmu poljoprivrednih proizvoda i vina 16+1 prisustvovat će i delegacije iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Bugarske i Slovenije. S kineske strane u Mostar dolaze delegacije nekoliko vinarija, ali i proizvođač jedne od najčudotvornijih biljaka na svijetu, goji bobica, iz Autononomnog regiona Ningxia.

Pokrovitelj Sajma vina i poljoprivrednih proizvoda „16+1“, u okviru Mostarskog sajma je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (MVTEO). Prvog dana sajma, 4. aprila, održat će se Okrugli sto „Vina i poljoprivredni proizvodi zemalja 16+1“, dok se narednog dana održava Poslovni forum „Kina+16“. Organizatori događaja su MVTEO, Asocijacija za promociju poljoprivredne saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (APACCCEEC) i Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH), a na skupu učestvuju i predstavnici Udruženja „Bosansko-kinesko prijateljstvo“.

Okrugli sto na temu „Vina i poljoprivrednih proizvoda zemalja 16+1” uključuje prezentacije i diskusiju o industriji vina u BiH i zemljama Centralne i Istočne Evrope (CEEC), uvoznim i izvoznim propisima, te mogućnostima izvoza vina iz ovih zemalja u Kinu. Poslovni forum sastoji iz dvije tematske cjeline: Projekat “16+1 Logistički hub e-trgovine” u Kini i zemljama CEEC-a i Projekat “16+1 Demonstracija modernog poljoprivrednog parka” u Kini i zemljama CEEC-a.

Ovo je prvi put da se jedan sajam u okviru mehanizma „16+1“ odvija u BiH.