Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Na području Srebrenice godišnje se proizvede oko 600 hiljada litara mlijeka

15/02/2018

Na području Srebrenice regristrirano je 28 mljekara koje na godišnjem nivou proizvedu oko 600 hiljada litara mlijeka. Trenutno dvije mljekare vrše otkup mlijeka od mljekara iz Srebrenice – izjavio je za Fenu načelnik odjeljenja za privredu i razvoj Općine Srebrenica Cvijetin Maksimović.

Istakao je da Općina želi podići proizvodnju mlijeka na najviši nivo, a o tome se danas u Srebrenici razgovaralo na sastanku poljoprivrednih proizvođača s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koji su održali predavanje o kvalitetu i kvantiteti mlijeka kod muznih krava i podršci poljoprivrednim proizvođačima.

– Općina čini sve napore kako bi proizvođačima napravila dobar ambijent, a predvidjela je određen podsticaj za proizvođače. Prošle godine Općina je dala podršku mljekarima kroz podsticaj u iznosu 11 hiljada KM, a i ove je godine je planiran podsticaj -istakao je Maksimović.

Mljekar iz Zelenog Jadra Radovan Orašanin ima jedanaest krava i dnevno proizvede oko 100 litara mlijeka.

Upitan o projektu otvaranja mljekare u Srebrenici, Orašanin kaže da ne bi želio mijenjati otkupljivača mlijeka.

– Deset godina prodajem mlijeko jednom otkupljivaču i nijedan jedini mjesec nam nije kasnila plaća. Redovne su plaće što je najvažnije. Nude nam đubrivo i sjeme kukuruza. Zadovoljni smo s cijenom otkupljivača mlijeka – naglasio je Orašanin.

Mljekar iz Pala kod Srebrenice Pašan Mujić proizvodnjom mlijeka se bavi od 2005. godine.

– Podsticaj imam i zavisi od klase mlijeka. Extra klasa je 30 feninga i smatram da nije možda realna. Moja proizvodnja se povećava iz godine u godinu. Ove godine sam prodao oko 82 hiljade litara mlijeka, a imam dvanaest krava – kazao je Feni Mujić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.