Biznis

od 12 do 14. maja

Na poljoprivrednom sajmu u Rudom 120 izlagača, snaga je u domaćem

12/05/2022

Sajam u Rudom traje od 12 do 14. maja, a pored prezentacije svojih proizvoda, izlagači se povezuju se sa drugim kupcima i proizvođačima

Uz podrška Caritasa Švicarske u Rudom je organizovan Regionalni poljoprivredni sajam na kojem učestvuje 120 izlagača sa domaćim proizvodima.

Među izlagačima su i korisnici projekta Socio Ekonomske podrške i održivosti lokalnog stanovništva Gornje-drinske regije (SELS) koji Caritas Švicarske implementira od 2019 godine. Cilj projekta je unapređenje socioekonomske situacije stanovništva u toj regiji, u osam opština (Čajniče, Goražde, Novo Goražde, Ustikolina, Foča, Prača, Višegrad i Rudo).

Projekt se realizuje kroz podršku domaćinstvima i malim biznisima od 5.000 do 15.000 KM. Drugi vid podrške je razvoj saradnje u zapošljavanju stanovnika ove regije i omogućavanje njihovog stabilnog zaposlenja s redovnim primanjima. Dosad je podržano 90 domaćinstava i malih biznisa, a u okviru podrške zapošljavanju zaposleno je 77 osoba. Projekt je usmjeren i na podršku lokalnoj zajednici u promociji malih proizvođača, njihovom uvezivanju i izlasku na lokalno tržište.

Sajam u Rudom traje od 12 do 14. maja, a pored prezentacije svojih proizvoda, izlagači se povezuju se sa drugim kupcima i proizvođačima.

– Caritas Švicarske će i dalje biti podrska svima koji žele povećati svoje prihode i svojim proizvodima stvarati zdravu konkurenciju na tržištu rada – ističu iz Caritasa Švicarske u saopćenju za javnost.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.