Biznis

Na poslovom forumu BiH – IR Iran predstavnici više od 30 iranskih kompanija

27/02/2018

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH), u saradnji sa Ambasadom Islamske Republike Iran, u Sarajevu 2. marta organizira Privredni forum BiH – Islamska Republika Iran, a očekuje se prisustvo predstavnika više od 30 iranskih kompanija, rečeno je Feni u VTKBiH.

Iranski privrednici trebalo bi da doputuju zajedno sa ministrom vanjskih poslova te države, Mohammadom Javadom Zafirom.

Cilj foruma je, kako ističu iz VTKBiH, unapređenje privredne saradnje dviju zemalja u pogledu vanjskotrgovinske razmjene i zajedničkih ulaganja, putem direktnog povezivanja privrednika i promocije investicionih prilika.

U okviru plenarnog dijela predviđeno je obraćanje predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmeta Egrlića, potpredsjednika Iranske komore za privredu, industriju, rudarstvo i poljoprivredu Masouda Khansarija, a zatim obraćanja resornih ministara iz BiH i Irana. Predstavnici Agencije za unapređenje stranih ulaganja u BiH (FIPA) će održati prezentaciju o investicionim prilikma u BiH.

Nakon plenarnog dijela događaja planirani su bilateralni susreti iranskih i bosanskohercegovačkih privrednika.

Članovi iranske delegacije posluju u raznim oblastima: poljoprivredno-prehrambeni sektor, građevinarstvo, zdravstvo i zdravstveni turizam, medicinska oprema, inženjering, rudarstvo, IT, farmaceutska industrija, petrohemija. Među članovima delegacije su i trgovačke kompanije i investitori.

Na spisku, dostavljenom Komori, su predstavnici 31 kompanije iz Irana, dok su prijave za bh. kompanije još otvorene, do 1. marta.

Forum će biti održan u hotelu Novotel Sarajevo Bristol.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.