Biznis

Na privrednom sajmu “Grapos-Expo” u Gračanici 315 izlagača

19/04/2016

U prisustvu brojnih zvaničnika i privrednika, danas je u Gračanici otvoren sedmi Sajam poduzetništva i obrta sa međunarodnim karakterom, pod nazivom Grapos-Expo, na kojem je učešće uzelo 315 izlagača. Organizatori ističu da su zadovoljni brojem izlagača, ali i zainteresiranošću posjetitelja koji su u velikom broju počeli pristizati u Gračanicu od jutarnjih sati.

Ovaj je sajam za relativno kratko vrijeme uspio postati jedan od vodećih u BiH, a u razgovoru za Anadolu Agency (AA), Nedžad Nuhanović, direktor sajma, izjavio je da će posjetitelji moći saznati sve što ih interesuje o određenim proizvodima i privrednicima.

˝Na jednom mjestu mogu se pronaći sajamski popusti, te dobiti nove ideje i uspostaviti kontakte i dogovoriti suradnje. Osim promocije, organizirat ćemo okrugle stolove i panel diskusije. Željeli smo dokazati da iz malih obrtnika nastaju veliki proizvodi. Sajam je pozitivna privredna priča koja treba da se širi iz srca BiH, kako bi se budućnost ove zemlje oslonila na svoje poštene i vrijedne privrednike˝, smatra Nuhanović.

Pojašnjavajući slogan da je ˝Gračanica čaršija od posla˝, Nusret Helić načelnik ove općine, rekao je da se općinska vlast stavila na raspolaganje privrednicima, osluškujući njihove potrebe i ideje.

˝Ovo je sredina od posla i potvrđujemo da kriza i izazov mogu biti šansa za one koji su spremni uhvatiti se u koštac sa tim izazovima. Omogućili smo brzo dobivanje dozvola, manje rente, izgradnju infrastrukture i regulacionih planova. Uprkos složenoj ekonomsko-političkoj situaciji, želimo poslati drugačiju sliku naše zemlje˝, izjavio je Helić, dodajući da se trenutno u ovoj općini gradi šest velikih proizvodnih objekata, koji su garancija za nova radna mjesta.

Upitan o tome šta posjetitelje i privrednike koji učestvuju na sajmu najviše zanima, Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine rekao je da se to odnosi na poslovno okruženje i investicionu klimu.

˝Ovo su top teme kojima će se u svom radu baviti Vlada, a prvenstveno nam je potrebno formiranje privrednih sudova, te novi stečajni postupci. Osim toga, parafiskalni nameti su duboko zavukli ruku u džep poslodavcima i treba ih eliminirat˝, naveo je Novalić.

Gračanički sajam trajat će četiri dana, a iz ove lokalne zajednice poručuju da, u pogledu privrede, imaju vrlo ambiciozne i ozbiljne planove.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.