Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na ulicama Sarajeva javno se reklamira klasični kriminal

ljetovanje

Koliko ste puta na stubu ulične rasvjete ili nekoj drugoj javnoj površini vidjeli oglas za jeftino ljetovanje ili zimovanje? Vjerovatno ih viđate svaki dan i vjerovatno u Evropi nema grada ili države poput Sarajeva ili BiH u kojem se tako javno reklamira klasični kriminal i varanje države. I sve to uz uredno ostavljen broj telefona.

Ljudi koji organizuju ta ljetovanja ili zimovanja, naravno, nemaju prostorije, nemaju uposlene, a samim tim ne plaćaju ni doprinose, ne angažuju ni legalne prevoznike i sav novac koji kruži u takvim aranžmanima je novac van svih legalnih tokova. Nadležnim inspekcijama očito to ne smeta.

– Takvih primjera je mnogo, od studenata koji sami organizuju svoja putovanja i novac prikupljaju u kafanama, fakultetskim hodnicima ili na nekim drugim mjestima koja nisu predviđena za to, do “divljih” agencija, kaže Samer Rešidat, direktor Turističke agencije Sol Azur & Buena Vista.

Rešidat: Nadležnima ne smeta očiti kriminal koji se reklamira po ulicama glavnog grada

– To je jedan od razloga nezadovoljstva turističkih radnika. Nije nam pravo zato što mi uredno plaćamo zakupe prostora, prijavljujemo radnike i plaćamo doprinose, plaćamo PDV i na samom kraju plaćamo porez na dobit, ako smo imali sreće pa nam je nešto i ostalo.

– Pored svega ovoga unajmljujemo autobuse, koji opet plaćaju gorivo, a samim ti i akcize, doprinose, PDV i sve ostalo. To je jedan veliki lanac koji ovoj državi obezbjeđuje veliki novac od čega opet ona plaća ogromni državni aparat, smatra Rešidat.

Naravno, takav način poslovanja koji je u svakoj normalnoj državi klasični kriminal, osim državi, nanosi štetu i turističkim agencijama koje legalno posluju i plaćaju sve obaveze prema društvu i državi.

– Isti slučaj je i sa studentskim organizacijama koje pod okriljem pojedinih fakulteta, dekana, profesora i ostalog akademskog osoblja, a aminovano od pripadnika vladajuće strukture, organizuju svoja putovanja samostalno. Jer zašto da idu preko agencije kad mogu sami, tako da više ostane njima, a sve uz ispriku da su agencije skuplje od njihovih aranžmana. Pa naravno d su skuplje kada moramo namiriti sve dadžbine koje nam zakon nalaže!

Ovakav vid putovanja i “organizovanih odlazaka” uopšte nije rijedak. Pogledajte bandere oko vas, pogledajte Facebook, pogledajte oglase u novinama i na kraju pogledajte oglase u mjesnim zajednicima. Sve je to javno, transparetno i očito da očitije ne može biti. Transparentan i očit kriminal.

– Da se razumijemo, ovdje nisu krivi korisnici odnosno turisti, pa ni davaoci takvih nelegalnih usluga. Ima ona narodna koja kaže ko nije pitao nije ni dobio, a ko nije nudio nije ni prodao.
Ovdje je isključivi krivac država, odnosno inspekcija koja to dopušta i pravi se da ne vidi očit kriminal.

– Sada se postavlja pitanje ko je ovdje budala, agencije koje plaćaju doprinose i svakodnevno namiruju budžet iz kojeg se plaćaju i svi ti državni službenici koji su zaposleni da spriječe ovakve stvari ili “divlje agencije” koje otimaju pare državi? Odgovor bi trebao biti logičan, ali tamo gdje prestaje logika počinje Bosna i Hercegovina, poručuje Rešidat.