Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Wall Streetu novi rekordi indeksa

APTOPIX-Financial-Markets-Wall-Street

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom skoku cijena dionica u energetskom i rudarskom sektoru, dok je uspon Facebooka podržao tehnološki sektor.

Dow Jones ojačao je 0,47 posto, na 18.956 bodova, dok je S&P 500 skočio 0,75 posto, na 2.198 bodova, a Nasdaq indeks 0,89 posto, na 5.368 bodova.

Kako je porastao i Russell 2000 indeks kompanija s manjom kapitalizacijom, jučer su sva četiri najvažnija američka indeksa dosegnula rekordne razine, što nije zabilježeno od prosinca 1999. godine.

Rekord S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuje snažnom skoku cijena dionica u energetskom sektoru, za 2,2 posto, dok je rudarski sektor osvojio 1,3 posto.

Ulagači se, naime, nadaju da će članice OPEC-a na sastanku krajem studenoga postići dogovor o smanjenju proizvodnje nafte kako bi ublažile neravnotežu između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje, pa je cijena barela na američkom tržištu jučer skočila gotovo 4 posto.

Porasle su i cijene dionica u bankarskom, zdravstvenom i drugim sektorima koji bi, kako se očekuje, mogli profitirati ako novoizabrani američki predsjednik Donald Trump ispuni svoja obećanja iz predizborne kampanje o smanjenju poreza, povećanim ulaganjima u infrastrukturu i protekcionizmu u trgovinskoj politici.

– Postizborni uspon tržišta se nastavlja. Optimizam po pitanju Trumpovih obećanja o labavljenju regulacija u pojedinim sektorima i smanjenju poreza i dalje privlači novac na tržište dionica – kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u firmi BB&T Wealth Management.

Prema podacima tvrtke TrimTabs Investment Research, u posljednjih osam dana u američke dioničke investicijske fondove slilo se 45,7 milijardi dolara, što je najveći rast u osam dana u povijesti.

– Mnogo se novca prošloga tjedna prelilo iz obvezničkih u dioničke fondove i mislim da bi se taj trend mogao nastaviti, s obzirom na potencijale između onoga što se može postići s dionicama u odnosu na obveznice”, kaže Bucky Hellwig.

Zbog očekivanja da bi Trumpove politike mogle potaknuti rast inflacije, posljednjih tjedana investitori prodaju obveznice, zbog čega snažno rastu njihovi prinosi, a kupuju dionice.

Među najvećim dobitnicama jučer se našla i dionica Facebooka, sa skokom cijene za više od 4 posto, jer je ta društvena mreža najavila program otkupa dionica na tržištu u iznosu od 6 milijardi dolara.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,03 posto, na 6.777 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,19 posto, na 10.685 bodova, a pariški CAC 0,56 posto, na 4.529 bodova.