Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trend napretka

Nacionalni park Una oborio rekord: Prije 12 godina imali 2.500 posjeta, ove čak 133.000

nacionalni park una
Foto: Fena/ Arhiva

“Realizirali smo više od 80 posto zacrtanih programskih aktivnosti, dok smo prije nekoliko dana nadmašili i brojku od 133.000 evidentiranih ovogodišnjih posjeta. Riječ je o najboljem rezultatu od početka operativne uspostave rada Nacionalnog parka Una”, rekao je Mulić

Nacionalni park Una je u dosadašnjem periodu ove godine posjetilo više od 133.000 turista i gostiju, a realizirana je i većina planiranih programskih aktivnosti. Ove pokazatelje, odnosno trend napretka iz godine u godinu, potvrdio je direktor Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić.

-Ponosni smo na rezultate našeg napornog rada, s obzirom da smo uz podršku našeg osnivača Vlade Federacije BiH i Ministarstva okoliša i turizma, uspjeli u tako značajnoj mjeri unaprijediti rezultate poslovanja. Realizirali smo više od 80 posto zacrtanih programskih aktivnosti, dok smo prije nekoliko dana nadmašili i brojku od 133.000 evidentiranih ovogodišnjih posjeta. Riječ je o najboljem rezultatu od početka operativne uspostave rada Nacionalnog parka Una, a podsjetit ću da smo upravo prije 12 godina imali tek 2.500 posjetilaca u cijeloj godini – izjavio je za Fenu Mulić.

Konstatovao je kako su ovo rezultati zajedničkog angažmana i rada, te umrežavanja sa svim operaterima u turističko – ugostiteljskom i uslužnom sektoru, bezrezervne podrške osnivača, donatora i partnera.

Realizirane su brojne aktivnosti na jačanju kapaciteta, kako opremanju, tako i edukaciji uposlenika. Ozbiljno se pristupilo izradi planskih dokumenata, kao i realizaciji nekoliko važnih projekata za samo zaštićeno područje.

-Do kraja novembra trebale bi biti završene sve aktivnosti oko realizacije projekta Una Valens, odnosno nabavke mobilnih štandova koju financira donator UNDP. Osigurali smo i sredstva za izradu projektne dokumentacije za konzervaciju i zaštitu srednjovjekovnog grada Ostrovica iznad Kulen Vakufa, u čemu su nam pomogli italijanska ambasada u BiH i Italijanska razvojna agencija. U završnoj fazi je i projekt istraživanja gljiva u zaštićenom području – kaže Mulić.

Ističe da su u proteklih 12 godina realizirali više od 40 projekata koji su vezani za zaštitu i očuvanje prirode, kao i naučno-istraživačke radove. Mnogo je urađeno i kada su u pitanju infrastrukturni projekti, a Mulić izražava nadu da će u narednom periodu upravo u tom segmentu imati još značajniju podršku gradske i kantonalne vlasti.

U toku je i procedura upisa u Registar svjetske prirodne baštine pri UNESCO-u mikrolokaliteta Milančev buk sa kompleksom sedrenih barijera u Martin Brodu.

-Ta procedura traje od 2017. godine i vjerovatno nismo ni svjesni njene važnosti. Do kraja mjeseca trebamo predati popravljeni nominacijski fajl uredu UNESCO-a u Parizu i nadamo se kako će Generalna skupština u februaru naredne godine Nacionalnom parku Una odobriti status zvaničnog kandidata. Ako Milančev buk bude na kraju upisan u Registar svjetske prirodne baštine, to će značiti da će se ovaj dio Bosne i Hercegovine pozicionirati na svjetsku ekološku i turističku mapu, što je planetarna promocija i od neprocjenjivog značaja – naglasio je Mulić.

Također, potvrđen je i sve veći interes za posjete Nacionalnom parku Una van udarne ljetne turističke sezone, što bi trebalo značajno poboljšati sve brojke i pokazatelje do kraja tekuće godine.