Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najavljuju odvajanje

Nadležni tvrde da dvije trećine na evidencijama nezaposlenih u FBiH i ne traži posao

zavod za zapošljavanje biro nezaposleni
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Ilustracija

Prva stvar koju ćemo uraditi jeste donijeti Pravilnik o evidencijama s ciljem odvajanja zdravstvenog osiguranja od Zavoda za zapošljavanje, najavljuje ministar

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je Federalni zavod za zapošljavanje gdje je sa direktoricom Helenom Lončar razgovarao o neophodnim koracima Zavoda za unapređenje razvijanja programa za zapošljavanje, posredovanja u zapošljavanju, odnosno povezivanja poslodavaca sa onima koji traže posao.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike navode da je prema, za sada, neformalnim procjenama, na evidencijama nezaposlenih više od dvije trećine onih koji ne traže posao, ali su na evidenciji zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

Kako bi se došlo do realne slike nezaposlenosti i omogućilo službama i Zavodu da se bave zapošljavanjem i posredovanjem u zapošljavanju, ministar Delić je održao sastanke sa rukovodstvom Federalnog zavoda za zapošljavanje.

– Prva stvar koju ćemo uraditi jeste donijeti Pravilnik o evidencijama s ciljem odvajanja zdravstvenog osiguranja od Zavoda za zapošljavanje. Osim toga, u pripremi je i Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih koji smo detaljno usaglasili sa Zavodom i koji ćemo uskoro pustiti u proceduru – najavio je ministar Delić.

Uređenjem oblasti zapošljavanja ujedno će se osloboditi prostor i za druge oblasti iz resora rada i socijalne politike, kao što je, između ostalog, i ostvarivanje prava na dječiji dodatak što je trenutno nemoguće upravo zbog nepostojanja evidencije koja bi davala uvid u stvarno stanje nezaposlenosti u Federaciji BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, navode iz Vlade FBiH.