Biznis

Nafta jeftinija od mlijeka i vode

25/01/2016

Cijena sirove nafte se trenutno nalazi na rekordno niskoj razini od oko 30 dolara za barel. Ako uzmemo u obzir da je jedan barel oko 159 litara, dolazimo do zaključka da je barel nafte, trenutno jeftiniji čak i od vode (31 dolara) i mlijeka (100 dolara) u maloprodaji.

Prema velikim investicijskim bankama s Wall Street-a, kao što su JP Morgan i Goldman Sachs, cijena sirove nafte može pasti i na 20 dolara po barelu.

FXLider, svima koji su zainteresirani trgovati cijenom sirove nafte na svjetskoj burzi i iskoristiti trenutne prilike na tržištu za eventualnu zaradu, daje besplatnih 50 eura za trgovanje.

Besplatnih 50 eura za trgovanje možete preuzeti na ovom LINKU.

Prekomjerna zasićenost tržišta naftom, će se dodatno pogoršati povratkom Irana na globalno tržište, nakon što su sankcije zapadnih zemalja ukinute ranije ovog mjeseca.

Analitičari tvrde da bi izvoz nafte ove države vrlo brzo mogao dostići 500.000 barela, čime se povećava strah od dodatnog povećanja zaliha, a smanjenja potražnje.

Pored toga, MMF je smanjio prognoze rasta globalne ekonomije i to treći put u manje od godinu dana, ukazujući na naglo usporavanje rasta ekonomije Kine, čime je i smanjena potražnja za naftom, a time i izvršen dodatni pritisak na cijenu.

Međunarodna agencija za energiju, koja savjetuje industrijalizirane države oko energetske politike, upozorila je da globalno tržište nafte može ostati izuzetno zasićeno i tokom 2016. godine.

Pogledajte kako se kretala cijena sirove nafte.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.