Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nagrade najuspješnijim kompanijama u BiH sa liste “100 najvećih”

aa_picture_20150701_5753696_web

Priznanja najboljima sa rang-listi velikih, srednjih i malih kompanija rangiranih po ukupnom prihodu, izvozu i neto dobiti u 2014. godini uručena su danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Rang liste su, kao i ranijih godina, objavljene u specijalnom izdanju Poslovnih novina “100 najvećih”. Rangiranje je rađeno na bazi kategoriziranja malih, srednjih i velikih preduzeća definisanih Zakonom o računovodstvu i reviziji za koje su ključni kriteriji bili visina prihoda, prosječna vrijednost imovine i prosječan broj uposlenika. Za kategorizaciju po veličini kompanije su morale zadovoljiti najmanje dva od tri navedena uslova.

U kategoriji “velike kompanije” po ukupnom prihodu, neto dobiti i izvozu ostvarenom u 2014. godini priznanja su dodijeljena za Optima Grupa Banja Luka koja je ostvarila najveći ukupan prihod u 2014. u iznosu od 1.072.365.925 KM. Najveću neto dobit ostvarile su Telekomunikacije Republike Srpske a.d. Banja Luka, a u kategoriji velikih kompanija najveći izvoznik je ArcelorMittal Zenica sa ostvarenih 408.220.440 KM izvoza.

Među srednjim kompanijama po ukupnom prihodu, neto dobiti i izvozu ostvarenom u 2014. za prvo mjesto po ukupnom prihodu priznanje je dodijeljeno firmi Prevent Components Goražde. Firma Budo – Export Žepče dobitnik je priznanja za prvo mjesto po dobiti u kategoriji srednjih kompanija, a SIM Technik Kotor Varoš za prvo mjesto za ostavrenih 6.972.428 KM izvoza.

U kategoriji malih kompanija na prvom mjestu po ostvarenom ukupnom prihodu je Starline Sarajevo. Zatim, najveću neto dobit ostvarila je Cordia Banja Luka, a među izvoznicima na prvom mjestu je S.A.I.L.A Wood Žepče sa ostvarenih 3.231.804 KM izvoza.

“Srebreni pečat” – specijalno priznanje Poslovnih novina za ukupne rezultate poslovanja u 2014, koji podrazumijevaju doprinos razvoju bh. privrede i doprinos lokalnoj zajednici, ove godine dodijeljen je Rudniku mrkog uglja (RMU) Banovići. Po ukupnom prihodu i ostvarenom izvozu u 2014. godini na rang-listama Poslovnih novina RMU Banovići je među prvih 50 kompanija, dok je prema neto dobiti na 73. poziciji.

“Nakon socijalnih nemira lani, potom poplava, pa općih izbora, neformiranja vladajućih struktura i godina ekonomske krize 100 najvećih kompanija u BiH, ipak, je ostvarilo veće ukupne prihode nego godinu prije i to oko 20,4 milijarde KM. Sveukupni izvoz je, također, veći u 2014. i iznosio oko 4,2 milijarde KM, a sveukupna neto dobit prešla je jednu milijardu KM. Kao i proteklih godina, najveću neto dobit ostvaruju javna preduzeća. Prva tri ukupno su ostvarila u 2014, 233 miliona KM, ipak, manje nego godinu prije kada su ostvarila 394,9 miliona neto dobiti. Slijede ih četiri kompanije u privatnom vlasništvu, koje ukupno ostvaruju 132,3 miliona neto dobiti”, izjavila je Alena Ahmetspahić – Fočo, urednica Poslovnih novina.

Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, kazao je da Vanjskotrgovinska komora vraća imidž koji je imala.

“Možemo bolje. Očekujemo od privrednika da kažu šta je to šta im je potrebno. Mi smo uradili novi pristup u radu Komore, a to je pristup rada preko asocijacija. Sada imamo ideju da preko konzularnih predstavništava zaposlimo nekoga ko bi promovisao našu privredu u zemljama gdje imamo efekte i rezultate. Pokušat ćemo modernizovati nastup na sajmovima. Spremni samo da uložimo velika sredstva jer naša iskustva govore da upravo takav vid promocije prolazi u cijelom svijetu”, pojasnio je Vasić.

Kako je kazao, promotivni materijali koje trenutno imaju su malo zastarjeli, a na njima se nalate i kompanije koje više ne postoje.

“Imamo proizvode, a ne znamo ih zapakovati, a postoji i tržište i mogućnost prodaje. Komora je na usluzi privredi”, istakao je Vasić.

Govoreći o današnjoj dodjeli priznanja i njihovom značaju Vasić kaže da je ovo neka vrsta stimulansa kompanijama, ali i jedan vid promocije.