Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

energetski samit

Najavljena međunarodna podrška tranziciji energetskog sektora u BiH

energetski samit neum FENA (1)

Trenutno cijeli svijet pokušava da smanji zavisnost od fosilnih izvora goriva i krajnje je vrijeme da se BiH pridruži tom vozu. U BiH je još uvijek preko 60 posto energije iz prljavih tehnologija, a oko 30 do 35 posto iz vodnih resursa, a samo dva posto iz vjetra i solara što je potencijal koji treba proširivati, kazao je šef Delegacije EU u BiH

Uoči početka Energetskog samita 2022.u Neumu koji su organizirali Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz Projekt asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), zatim Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), EU Delegacija u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime njemačke vlade i Ambasada Velike Britanije u BiH, danas su se novinarima obratili ključni akteri ovog skupa.

S.DEGIRMENDŽIĆ

Osim što se predstavnicima medija obratio Michael Murphy, ambasador SAD u BiH, o čemu je Fokus već izvijestio, poruke o važnosti energetske tranzicije uputili su Ingrid je Macdonald, rezidentna koordinatorica UN u BiH, Johan Satler, šef Delegacije EU u BiH, Margret Uber, ambasadorica Njemačke u BiH, Matthew Field , Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Nermin Džindić, ministar energije,rudarstva I energetike u Vladi FBiH, te Petar Đokić , ministar energetike u Vladi RS

Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, podsjetivši na to da se čovječanstvo suočava s crvenim alarmom kada su u pitanju klimatske promjene, kazala je da su u odlučujućem momentu s globalnom klimatskom krizom sve više pogođeni i ljudi i okolina u BiH.

-Rješenje će zahtijevati hitnu globalnu solidarnost, ali u BiH je moguće i neophodno hitno preduzeti korake da se krene naprijed. Efikasnije korištenje energije i pravedna tranzicija ka čistim zelenijim alternativama od suštinskog su značaja, ali i podrška radnicima, koji će biti pogođeni tranzicijom, moraju biti u središtu te energetske tranzicije.BiH je učinila napredak i obavezala se da će smanjiti emisije stakleničkih gasova. Na lokalnom nivou u BIH, najviši politički predstavnici obavezali su se da će urediti zakonodavstvo koje će pomoći da se postignu ciljevi energetske tranzicije i sada je važnije nego ikad da imamo konkretne korake i buduće generacije zavise od naše hrabrosti- istakla je Macdonald.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler kazao je da posljednjih sedmica zbog globalnih poremećaja na tržištu i dešavanja u Ukrajini svjedočimo tome koliko je važna tema sigurnosti snabdijevanja i ovisnosti o jednom ili nekoliko izvora u energetskom sektoru.

– Trenutno cijeli svijet pokušava da smanji zavisnost od fosilnih izvora goriva i krajnje je vrijeme da se BiH pridruži tom vozu. U BiH je još uvijek preko 60 posto energije iz prljavih tehnologija, a oko 30 do 35 posto iz vodnih resursa, a samo dva posto iz vjetra i solara što je potencijal koji treba proširivati. Potrebno je da domaće vlasti usvoje nacionalni plan u oblasti klime i energetike, da dalje urede zakonsku regulativu. Obećavam da EU i dalje ostaje uz BiH – rekao je Sattler, naglašavajući da u prilog tome govori i ekonomski investicioni plan i sredstva od preko devet milijardi eura, od čega je dobar dio namijenjen za energetsku tranziciju, ali da bi do toga došlo, neophodni su projekti.

Ambasadorica Njemačke u BiH Margret Uebber rekla je da je posljednjih sedmica izazov za sve zemlje kako smanjiti zavisnost u energetskom sektoru I pobrinuti se da potrošači budu snabdjeveni, a da cijene ne rastu.

-Jer, vidjeli smo rast cijena širom Evrope. Istovremeno ne smijemo podrivati energetsku tranziciju. Ono što je sada potrebno je suštinska transformacija naših energetskih politika. BiH je partner u tim naporima i zato je Njemačka pomoć usmjerena ka čistoj energiji i sigurnosti snabdijevanja u budućnosti. Tranzicija energetskog sektora je težak proces koji traži političku volju i nadam se da će politički lideri poslati jasan signal i da će svoju zemlju povesti naprijed – kazala je Uebber.

Ambasador Velike Britanije Matthew Field rekao je da su dešavanja u Ukrajini i globalna nestabilnost na tržištu pokazali koliko je energetski sektor u BiH osjetljiv. On je istakao da BiH ima bogat potencijal kao što su vjetroelektrane.

– I zato je potrebno ulagati u njih, povećati upotrebu čistih izvora energije, povećati energetsku nezavisnost i prije svega osigurati čist zrak što će omogućiti kvalitetniji život za sve građane BiH- kazao je Field.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, rekao je da BiH trenutno najveći dio čiste energije dobija iz hidroenergetskog sektora, ali da je neophodno poduzeti korake na kreiranju ambijenta gdje će održivi izvori energije biti više zastupljeni.

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, kazao je da imamo ogromne potencijale u proizvodnji svoje energije i iskorištavamo ih posebno u ovom vremenu krize.

-Izolacija stambenih objekata jedan je od kapitalnih projekata ulaganja u energijsku efikasnost, koji donosi uštede za naše građane i to gotovo polovine novca koji se koristi za grijanje. Jedan od najvažnijih pokretača ekonomskog razvoja naše zemlje je energetski sektor i on ima ključni značaj i za naše pristupanje Evropskoj uniji. Zato nam je apsolutni prioritet povećanje proizvodnje, te prelazak na energetski efikasne modele, ekološki prihvatljive i obnovljive izvore energije – izjavio je Džindić, dodajući da je pripremljen set reformskih zakona iz oblasti energetike s kojima bi trebali biti ispunjeni uslovi EU.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da je RS donijela zakon o električnoj energiji i pristupila restrukturiranju energetskog sektora, kao i da su usvojene dopune zakona o gasu. Rekao je da je energetska tranzicija proces pun izazova čija provedba zahtijeva hrabrost. On je kazao i da je RS započela ili su u fazi dodjeljivanja koncesija solarni i vjetro projekti ukupne instalisane snage od 600 MW.

Inače, fokus na raspravama Energetskom samitu 2022. koji traje do petka, bit će na napretku reformske agende, sigurnosti opskrbe prirodnim plinom i preduvjetima za povećanje potrošnje, ulozi žena u energetskom sektoru, te finansijskim zahtjevima za pravednu tranziciju ka niskougljičnoj ekonomiji.

Također, razgovarat će se o tržištu električne energije i izazovima karakterističnim za BiH, kao i o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije kao temi koja je uvijek blisko povezana uz borbu protiv klimatskih promjena.

Energetski samit 2022. organiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku RS i Regulatorne komisije za energiju FBiH.