Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ERS

Najniža plata uposlenih 1.355, a prosječna 1.617 KM

konvertibilne marke novac
Ilustracija: CBBiH

Na mjesečnom novu to je oko 28 miliona maraka

Prosječna plata u “Elektroprivredi Republike Srpske” iznosi 1.617 KM, izjavio je Blagoje Šupić, direktor direkcije za finasijske poslove u ovom najvećem javnom preduzeću RS-a.

Sva preduzeća u okviru sistema ЕRS-a imaju jedinstveni kolektivni ugovor, međutim, kako kaže, plate su različite i po nekoliko stotina maraka. Najveća plata je u HЕ “Bočac” i iznosi 1.785 KM a najniža u “Еlektrodistribuciji Pale” 1.355 KM.

– Kada poredimo ovaj prosjek na nivou holdinga, prosječne plate su 28 posto veće od prosjeka na nivou Republike Srpske. U skladu sa polugodišnjim konsolidovanim obračunom, koji smo napravili, rashodi po osnovu bruto plata i ostalih ličnih primanja za pola godine su 169 miliona KM ili 39,6 odsto u odnosu na ukupne troškove sistema. Na mjesečnom novu to je oko 28 miliona maraka – izjavio je Šupić za ATV.

Rekao je da Kolektvni ugovor ЕRS, jedini u Republici Srpskoj, ima tu povoljnost za radnika da je osnovna plata uvećena za 30 odsto, tako da je osnovna plata u Republici Srpskoj 700 KM, a ona za Еlektroprivredu iznosi 910 KM.