Posljedica izlaska iz EU

Najniži rast britanske ekonomije od 2012. godine

funta

Velika Britanija će napustiti Evropsku uniju 29. marta, gotovo tri godine nakon što je 52 posto stanovnika zemlje na referendumu iz juna 2016. glasalo za izlazak iz bloka

Britanska ekonomija zabilježila je najniži rast u posljednjih šest godina, što se tumači neizvjesnošću zbog izlaska zemlje iz Evropske unije.

Prema podacima Britanskog ureda za nacionalnu statistiku (ONS), britanska ekonomija je u 2018. godini porasla za 1,4 posto, u odnosu na 1,8 posto u prethodnoj.

To je najniži godišnji rast u Velikoj Britaniji od 2012. godine, kada je iznosio također 1,4 posto.

Ministar finansija ove zemlje Phillip Hammond rekao je da je ova brojka „solidna“, s obzirom na trenutne okolnosti, ali je priznao da britanska ekonomija ispašta zbog Brexita.

– Što prije to riješimo, to bolje, jer se ranije možemo okrenuti većem rastu u budućnosti – rekao je Hammond, prenosi Al Jazeera.

Prema podacima ONS-a, britanska ekonomija je u posljednjem kvartalu 2018. porasla za samo 0,2 posto, dok je u ranija tri mjeseca bilježila skok od 0,6 posto, a u isto vrijeme, poslovne investicije nastavljaju padati.

Konsultantska kuća “Capital Economics” tvrdi da se za usporavanje rasta može kriviti Brexit, jer, „što je više sumnje u vezi sporazumnog izlaska Velike Britanije iz EU-a, više se poslovnih aktivnosti odgađa“.

Velika Britanija će napustiti Evropsku uniju 29. marta, gotovo tri godine nakon što je 52 posto stanovnika zemlje na referendumu iz juna 2016. glasalo za izlazak iz bloka.

No, britanska premijerka Theresa May, nakon mjeseci pregovora sa zvaničnicima iz Evropske unije, ne uspijeva dobiti povjerenje britanskih zakonodavaca, koji odbijaju prihvatiti njen sporazum o Brexitu.

Mogućnost Brexita bez dogovora mnogi ekonomista smatraju potencijalno užasnim po britansku ekonomiju, dok centralna banka Velike Britanije upozorava da bi funta mogla pasti i za osam posto, a taj scenario bi vodio padu cijena kuća za čitavu trećinu.

Vlada procjenjuje da bi potencijalni pad britanske ekonomije mogao dostići i devet posto, u slučaju Brexita bez sporazuma.