Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najtraženija zanimanja u BiH

nezaposlenost111

Tokom 2016. stanje na tržištu rada u BiH neće se bitnije mijenjati u odnosu na prethodne godine, pa će i ove godine najtraženija zanimanja biti od IT i softver inžinjera, do krojača, zidara i kožara.

Boris Pupić, stručni saradnik za odnose sa javnošću, informiranje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH rekao je da su u BiH već duži niz godina tražena ista zanimanja.

“Budući da je struktura BH gospodarstva ista kao i u prethodnom periodu jasno je da će ova lista zanimanja i dalje biti gotovo jednaka. Prema broju objavljenih oglasa najtraženija zanimanja u našoj zemlji su sa VSS: IT inžinjeri, softver inžinjeri, inžinjeri elektrotehnike, građevinski inžinjeri, diplomirani farmaceuti, doktori medicine-specijalisti. Sa SSS to su: prodavači i ugostitelji, strojovođa, operater za unos podataka, tehničar za građevinske materijale, tehničar za sigurnost prometa. A od VKV i KV radnika to su: krojači, zidari, varitelji, kožari, asfalteri, drvoresci, rukovatelji kranom”, rekao je Pupić za BUKU.

Dodaje da će sa razvojem tehnologije sve više će biti potrebni IT inžinjeri, softver inžinjeri, inžinjeri elektrotehnike i to su zanimanja koja i danas najmanje čekaju na zaposlenje. Pupić ističe da je situacija ista i kod suficitarnih zanimanja. Određena zanimanja već godinama teško dolaze do zasposlenja, a situacija se neće mijenjati ni u 2016.

“Od VSS suficitarna zanimanja su dipl. kriminalisti, dipl. ekonomisti, dipl. pravnici, politolozi, novinari, socijalni radnici, prof. sociologije, dipl. pedagog. Od SSS: trgovci, ekonomski tehničari, strojarski tehničari, maturanti gimnazije, prometni tehničar. Od KV i VKV: bravari, vozači motornih vozila, prodavači, frizeri-vlasuljari, kuhari i metalostrugari”, kaže Pupić.

Edina Šehović sa portala Posao.ba kaže da su prema njihovoj analizi najtraženija zanimanja bila: trgovac, komercijalist, operater u pozivnom centru, programer, ugostiteljski radnik, menadžer, monter u građevini, građevinski inženjeri, kreditni službenik, suradnik u projektima. “Ono što je novost u odnosu na protekle godine jeste da se po prvi put na listi najtraženijih zanimanja nalaze neka nova zanimanja poput operatera u pozivnom centru i suradnika u projektima, što je pokazatelj da se BiH sve više otvara prema globalnim trendovima i nova zanimanja nalaze svoje mjesto na tržištu rada u BiH, rekla je za BUKU Edina Šehović.

Ističe da tržište rada u BiH karakterizira polarizacija na deficitarne i suficitarne kategorije zanimanja, te nesklad ponude i potražnje poslova s jedne strane i hiperproducirane kadrove nasuprot kadrova koji nedostaju tržištu rada u BiH.