Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"FAANG"

Najveće tech kompanje ove godine izgubile 827 milijardi dolara

apple-sat

Saudi Aramco stvara milijarde prihoda za Saudijsku Arabiju čiji GDP je samo u drugom tromjesečju porastao 11,8 odsto na godišnjem nivou.

Grupa FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix i Google) je ove godine ukupno izgubila 827 milijardi dolara tržišne kapitalizacije. Apple je bio najbolji u grupi s padom od samo 3 odsto dok je Netflix izgubio čak 58 odsto svoje vrijednosti, prvenstveno zbog slabog rasta novih pretplatnika, ali i uspjeha njegovog konkurentna Disney Co., koji ih je prestigao s 221. milionom gledalaca.
S druge strane, naftne kompanije bilježe istorijko visoke profite.

Najveći među njima Saudi Aramco zabilježio je skok od 90 odsto u kvartalnoj dobiti, što je najveći kvartalni neto prihod od izlaska na berzu 2019. godine. Sve se to događa, naravno, na podlozi aktualno visokih cijena nafte.

Saudi Aramco stvara milijarde prihoda za Saudijsku Arabiju čiji GDP je samo u drugom tromjesečju porastao 11,8 odsto na godišnjem nivou. Sjajno je radila i hrvatska kompanija INA, samo što ona nije više tako uspješna u dizanju BDP-a u RH.

Tesla je službeno prešla granicu od 3 milijuna proizvedenih vozila. Ilon Mask je čestitao fabrici u Šangaju gdje su tokom ovog vikenda izradili svoj milioniti automobil, nakon mjeseci nestašica i blokada u Kini zbog Kovid 19 krize, navodi Milan Horvat, izvršni direktor Fime na svom Linkedin profilu.

Prošlog mjeseca je Mask objavio da je fabrika u Fremontu u Kaliforniji proizvela 2 miliona automobila. Ne treba smetnuti s uma kako je u martu ove godine otvorena i fabrika u Njemačkoj u Berlinu te se u Tesli očekuje rekordna ovogodišnja proizvodnja usprkos problemima na tržištu s lancima snabdijevanja. Većina indeksa je u julu i avgustu rasla nadoknadivši u prosjeku pola gubitaka iz prve polovine ove godine, no u vremenu pred nama očekuje se povećana volatilnost i nesigurnost na tržištu kapitala obzirom da i dalje stoji neizvjesnost stavljanja inflacije pod kontrolu.

Oni koji se klade na smirivanje sele se ponovno u tehnološke dionice, a oprezniji ostaju kod naftaša i dionica iz energetskog sektora. Tesla je među rijetkima koja u nadolazećem periodu nudi mirniju konstantu, zaključuje Horvat.