Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najveći bh. proizvođač aronije na sajmu u Berlinu

tatarevic aronija

Emin Tatarević sa sinovima je 2012. godine pokrenuo proizvodnju aronije – sibirske borovnice, i danas je najveći proizvođač ove zdrave voćke u BiH. Počeo je sa 8.000 sadnica, a danas već ima 22.000 u bihaćkom naselju Mala Gata, piše bh. novinska agencija Patria.

Samo u 2015. godini imali su prinose od 17 tona i od toga napravili 10.000 litara soka, 1.000 kg džema i 400 kg čaja od aronije.

Tatarevići su 19 godina proveli u SAD-u, a po povratku u BiH odlučili su uložiti novac u vlastiti biznis. Kada su započeli proizvodnju, aronija je bila skoro nepoznato voće u BiH. S obzirom na nepostojanje doboljnih kapaciteta hladnjača gdje bi se mogle sačuvati količine aronije, Tatarevići su počeli i sa proizvodnjom sokova, džemova i čajeva.

Primjena ovog antioksidativnog voća je vrlo široka od prehrambene do farmaceutske industrije. Uz podršku švicarske organizacije (SIPPO) predstavit će se na predstojećem sajmu “FruitLogistica 2016” koji se održava u Berlinu od 3. do 5. februara. Ukoliko bi pronašli partnera koji bi im pomogao sa izvozom, spremni su i proširiti prozvodnju.