Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Najveći pad prodaje Volkswagena od izbijanja skandala

16/02/2016

Njemački proizvođač automobila Volkswagen susreo se sa najvećim padom prodaje od izbijanja skandala sa softverom koji je varao na testovima emisije gasova, u septembru prošle godine.

Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACAE) saopštilo je u utorak da je prodaja Volkswagena u odnosu na januar 2015. godine pala za 3,8 posto.

Kada se uzmu u obzir svi automobili iz VW grupacije (Audi, Škoda, Seat i Porsche) prodaja je porasla za svega 0,8 posto čime ozbiljno za ostaje za evropskim tržištem. U Evropskoj uniji je 29. mjesec zaredom zabilježena ekspanzija i za januar 2016. pokazuje rast od 6,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Iz ACAE-a navode da je prodaja od preko milion vozila u januaru ohrabrujuća za blisku budućnost, kao ulazni pokazatelj da je tržište i dalje stabilno.

Masovni proizvođači automobila kao što su Fiat Chrysler, Ford i Opel zabilježili su dvocifreni rast, dok je prodaja takozvanih premium brendova BMW i Daimlera porasla za četiri, odnosno 8,5 posto.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.