Najveći porast plata u Njemačkoj od 2008. godine

euro

Plate u Nemačkoj su 2015. godine porasle 2,5 posto realno, odnosno prilagođene stopi inflacije, što je najveći skok u posljednjih osam godina.

Statistički zavod Njemačke (Destatis) je saopćio da su plate u toj zemlji porasle zahvaljujući prije svega niskom indeksu potrošačkih cijena.

“Prema preliminarnim kvartalnim podacima, indeks plata u Njemačkoj je realno porastao za 2,5 posto u 2015. godini, što je najbrže povećanje od kada je ovaj indeks počeo da se obračunava 2008. godine”, naveo je Destatis.

Nominalno, Nijemcima su plate prošle godine porasle 2,8 procenata, a inflacija je iznosila 0,3 posto.

Iz Destatisa su kazali da još nisu kvantifikovali puni utjecaj garantovane minimalne zarade na indeks rasta plata.

Inače, Njemačka je uvela zakonsku minimalnu zaradu od 8,50 eura po satu od 1. januara 2015. godine.

U skladu s očekivanjima analitičara, ekonomija Njemačke prošle godine je ostvarila rast od 1,7 posto, što je rekordno povećanje u protekle četiri godine.

Statistički zavod Njemačke (Destatis) je ovog mjeseca objavio preliminarni ekonomski izvještaj za prošlu godinu u kojem se navodi da je ostvareno povećanje bruto nacionalnog proizvoda (GDP) od 1,7 posto rekordno još od 2011. godine kada je taj rast iznosio 3,7 posto.

Povećanje potrošnje se smatra osnovnim pokretačem prošlogodišnjeg ekonomskog napretka u Njemačkoj, a drugi faktor uspjeha je dinamična vanjska trgovina.

Njemačka predstavlja lokomotivu kompletne evropske ekonomije, a prethodne tri godine ostvarila je ekonomski rast od 0,3, 0,4 i 1,6 posto.

Detaljan izvještaj o ekonomskim pokazateljima za prošlu godinu Destatis će objaviti 23. februara ove godine.