Najveći svjetski prerađivač uglja Peabody Energy pred stečajem

Peabody Energy

Najveća svjetska kompanija za preradu uglja podnijela je zahtjev za pokretanje stečaja, pozvavši se na pad industrijske proizvodnje i na nepovoljne propise.

Zahtjev za stečaj koji je podnijela kompanija Peabody Energy podrazumijeva pokretanje ovog postupka u većini podružnica ove kompanije u Sjedinjenim Američkim Državavama. Kompanija sa sjedištem u St. Louisu ima ogranke u Kini, Australiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Indoneziji, Indiji i Singapuru.

Peabody je osnovana 1880. godine, a ukupnom aktivom u vidu jednog vagona i dvije mazge.

Kako je tokom 20. stoljeća raslo tržište uglja, firma je prerasla u veliku svjetsku kompaniju koja ugljem snabdijeva 26 zemalja i zaradila je oko 20 milijardi dolara u 2008.

No, oštriji okolišni propisi, posebno u Kini, doveli su do urušavanja kompanije.

“Faktori koji su uticali na globalnu industriju uglja posljednjih godina bili su bez presedana”, navela je uprava kompanije u zahtjevu za pokretanje stečaja.

Kako su mnoge termoelektrane ugašene, proizvodnja uglja u SAD-u je pala sa 1,17 miliona kubnih tona u 2008. na 752,5 miliona ove godine.

Peabody je otpustio 20 posto radne snage iz svih svojih postrojenja u svijetu u posljednje tri godine ali još uvijek je opterećen sa 10, 1 milijardi dolara duga.

“Ovo je bila teška odluka, ali je ovo pravi put naprijed za Peabody”, izjavio je izvršni direktor Glenn Kellow dodavši da će od sada tražiti izlaz kroz sudove.