Najveći svjetski proizvođač opreme za željeznički transport zainteresiran za BiH

CRRC

Kineska korporacija CRRC čije je predstavnike na razgovore s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem doveo predsjednik uprave ASA Preventa Nijaz Hastor, jedna je od najvećih svjetskih kompanija s više od 180.000 uposlenih širom svijeta i godišnjim prihodima većim od 40 milijardi dolara.

Na sastancima s bh. zvaničnicima, kako je ranije saopćeno, predstavnici kineskog giganta su izrazili spremnost za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu te na saradnju u infrastrukturnim projektima. Prema saznanjima Fene, kineska kompanija je izrazila interes za otvaranje proizvodnih pogona u BiH.

Njihova primarna djelatnost je proizvodnja šinskih vozila, lokomotiva, željeznica, tramvaja i opreme i u tome su među najboljima u svijetu. Posluju u više od 100 država svijeta, a u regiji su već prisutni u Albaniji. Prema podacima s njihove službene internet stranice, dio korporacije je 46 kompanija širom svijeta.

– CRRC je najveći svjetski proizvođač opreme za željeznički transport. Samo u 2015. godini prihod je iznosio 37,8 milijardi američkih dolara – navode iz ove kompanije.

Kinezi su pokazali otvorenu spremnost na ulaganje i otvaranje novih radnih mjesta u BiH. Činjenica da renomirane investitore iz Kine u Sarajevo dovodi privatni poduzetnik, vlasnik grupacije s više od 7.000 uposlenih u kompanijama u BiH, Evropi i južnoj Americi daje dodatnu težinu i značaj ovoj ekonomskoj razvojnoj šansi.

Hastor je u kratkoj izjavi za Fenu potvrdio da na ovaj način želi doprinijeti razvoju bh. privrede i privlačenju novih investicija. Predstavnici bh. institucija su, također, izrazili spremnost za saradnju, a premijer Novalić je potvrdio da su ulaganja u infrastrukturu i željeznice prioritet.

Delegaciju CRRC-a u BiH čine pomoćnik generalnog menadžera Lin Lin, predsjednik uprave Gu Yifeng i pomoćnik direktora Ni Huanjun. Odvojenim sastancima s dvojim premijera su prisustvovali Nijaz Hastor i Kenan Hastor, vlasnici ASA Prevent grupacije, kao i član Nadzornog odbora Almir Jazvin.