Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najzaduženiji u regionu: Hrvatska dužna skoro 60 milijardi dolara

hrvatska dug

Hrvatski javni dug od 59,9 milijardi dolara čini tek 0,07 odsto ukupnog svjetskog duga od 59,7 biliona dolara, ali je ubjedljivo najveći na prostoru bivše Jugoslavije.

Hrvatskih šezdesetak milijardi dolara je 15 milijardi više od slovenačkih 45,96, dvostruko više od srpskih 29,25, a deset puta više od makedonskih 6,02 milijarde. Bosnu i Hercegovinu, koja duguje 4,27 milijarde dolara, Hrvatska premašuje 15, a Crnu Goru gotovo 35 puta, prenio je hrvatski sajt Poslovni.

Portal Vizual kapitalist, koji se bavi vizuelnim prikazima poslovnih sadržaja, na grafičkoj “mapi” je razdijelio svjetski dug na zemlje prema zvaničnim podacima Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) .

Titulu najzaduženije države, sa gotovo trećinom svjetskog duga (29,1 odsto), ubjedljivo drže SAD, čiji je proizvodni doprinos svjetskoj ekonomiji od 23,3 odsto značajno niži od duga.

Jedna od najzaduženijih ekonomija je Japan sa trostruko većim udjelom u dugu (19,99 odsto) od onoga koji ima u proizvodnji (6,18 odsto). Japan drži petinu globalnog duga, a među 15 najzaduženijih država sedam je evropskih. Na Stari kontinent otpada nešto više od četvrtine (26 odsto) svjetskog duga.

Na drugom kraju liste nalazi se Rusije, koja je sa udjelom od 0,49 odsto jedna od najmanje zaduženih zemalja svijeta, posebno ako se ima u vidu snagu njene ekonomije.

Slična je situacija i sa Kinom, drugom svjetskom ekonomijom, koja drži 13,9 odsto svjetske proizvodnje i samo 6,25 odsto duga.

SAD, Evropa i Japan zajedno su zaslužni za tri četvrtine svjetskog javnog duga.