Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lukavac

Nakon posjete inspekcije Uprava i Sindikat GIKIL-a uputili zajednički apel

Akcija u GIKIL-u (8)

Uprava i radnici Global Ispat Koksne Industrije Lukavac, zbog svega navedenog, žele da izraze očekivanje da će federalne institucije pronaći barem i privremeno rješenje da se rad fabrika do pribavljanja novih dozvola ne zaustavi

Nakon što su federalni inspektori obavili inspekcijski nadzor u GIKIL-u, kako je ranije i najavljeno, a u kojem su učestvovali inspektori iz različitih oblasti, u saradnji sa tužiocima Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i drugim organima, javnost želimo obavijestiti o sljedećem:

GIKIL je u posljednja tri mjeseca uložio sve moguće napore da u kratkim rokovima pokaže aposlutnu opredijeljenost da želi raditi i investirati, u cilju poboljšanja cjelokupne ekološke i sigurnosne slike. Podsjećamo da smo Ministarstvu okoliša i turizma FBiH 2.oktobra predali zahtjev za izdavanje nove okolinske dozvole. Ovim putem ponovo apelujemo da Ministarstvo okoliša izda GIKIL-u okolinsku dozvolu koja bi nam omogućila da nastavimo sa radom, pored očekivanja pozitivnog ishoda u sporu koji se vodi na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Niti jedan uposlenik ove kompanije, kao ni Uprava, ne želi da GIKIL bude zatvoren i radi se nadljudskim naporima da se to pokaže. Ostajemo uvjereni da će naši napori biti prepoznati i da će se izbjeći ekonomska katastrofa. Ukoliko se definitivno odluči da pet fabrika u GIKIL-u mora zaustaviti svoj rad, najveće posljedice osjetit će naših hiljadu radnika i njihove porodice, kao i oni čiji rad uveliko ovisi o radu naše kompanije, kao što su Željeznice i mnoge druge firme.

Uprava i radnici Global Ispat Koksne Industrije Lukavac, zbog svega navedenog, žele da izraze očekivanje da će federalne institucije pronaći barem i privremeno rješenje da se rad fabrika do pribavljanja novih dozvola ne zaustavi, te upućuje apel za podršku lokalnoj zajednici, kao i kantonalnim i federalnim vlastima, stoji u saopštenju za javnost koje potpisuju Uprava i Sindikat Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac.