Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bihać

Nakon Sarajeva još jedan grad u BiH dobija BBI tržni centar

bbi sarajevo

Pretpostavljamo da bi tokom gradnje moglo biti angažovano 150-200 radnika za više vrsta poslova, a kada on bude izgrađen, između 200 i 250 radnika

Prije skoro tri godine, tačnije, 18. marta 2016. godine, firma BBI Real Estate predala je zahtjev za urbanističku dozvolu za gradnju BBI centra u Bihaću, na mjestu nekadašnjeg kina Una koje godinama nije u funkciji.

Kupili su tu nekretninu, ali nikako nisu mogli da dobiju dozvolu za gradnju.

Međutim, izgleda da bi to pitanje uskoro moglo biti riješeno jer je Gradsko vijeće Bihaća na posljednjoj sjednici dalo zeleno svjetlo za izgradnju velikog trgovačko-poslovnog centra.

– Prije svega, čekamo zvanični dokument, tj. usvojeni urbanistički projekt BBI Galerija da vidimo da li su svi urbanistički elementi na osnovu kojih smo i kupili predmetnu lokaciju inkorporirani. S obzirom na to da je prošlo toliko vremena otkad smo predali zahtjev za urbanističku dozvolu, očekujemo izdavanje ove dozvole, nakon čega bi krenula uobičajena procedura realizacije projekta. Ako urbanistički projekt bude urađen na zadovoljavajući način i ako bi gradske vlasti bile efikasne u ispunjavanju svojih obaveza, već bi krajem proljeća mogli početi sa pripremnim radovima (rušenje postojećeg objekta i izgradnja građevinske jame), a odmah nakon toga i sa izgradnjom samog centra, kazao nam je Sead Živalj, direktor BBI Real Estatea.

BBI Galerija je po prvobitnom planu trebala biti otvorena u septembru 2017, a sada kada bi sve bilo idealno, objekat bi se mogao završiti do septembra 2020, što je tri godine nepotrebnog kašnjenja. Velika je to, kaže Živalj, šteta za ovu firmu, pogotovo zbog toga što su sve ovo vrijeme faktički imali zamrznuta 1,2 miliona KM.

– Pretpostavljamo da bi tokom gradnje moglo biti angažovano 150-200 radnika za više vrsta poslova, a kada on bude izgrađen, između 200 i 250 radnika, istakao je Živalj.

Projekt je sve vrijeme bio u zastoju zbog protivljenja njegovoj realizaciji i mnogobrojnih žalbi građana koji žive u neposrednoj blizini. Međutim, sada, kako su kazali iz Gradskog vijeća, investitoru su odriješene ruke i on može započeti s aktivnostima na dobijanju neophodnih urbanističkih i građevinskih dozvola i saglasnosti.