agencija za lijekove

Nakon višemjesečne nestašice Klonazepam i Rivotril na tržištu BiH

lijekovi_tablete02

Lijekovi „Klonazepam“ i „Rivotril“ koji mjesecima nisu bili dostipni na bh. tržištu pripadaju skupini benzodiazepina, a koriste se između ostalog za liječenje epilepsije, te kao lijekovi za smirenje

Lijek Klonazepam Remedica (klonazepam) tablete 30 x 2 mg je prisutan na tržištu. Ovaj lijek ima važeću dozvolu za stavljanje u promet i uspostavljeno je kontinuirano snabdijevanje tržišta-rekla je u izjavi za Fenu Tijana Spasojević -Došen iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Spasojević – Došen također je istakla da će i lijek Rivotril (klonazepam) tablete 0,5 mg proizvođača Roche koji nema važeću dozvolu za stavljanje u promet, ali mu je izdata dozvola za intervnetni uvoz, uskoro biti prisutan na tržištu BiH.

– Prema informacijama kojima raspolažemo, uvoz će biti realiziran u julu mjesecu – kazala je Tijana Spasojević -Došen

Nedim Mulazimović iz kompanije Roche Ltd. potvrdio je da će nakon što se završi zahtjevna administativna procedura interventnog uvoza lijeka, propisana lokalnom regulativom, dostupnost lijeka Rivotril tablete od 0,5 mg u BiH može s velikom sigurnošću očekivati sredinom augusta.

Lijekovi „Klonazepam“ i „Rivotril“ koji mjesecima nisu bili dostipni na bh. tržištu pripadaju skupini benzodiazepina, a koriste se između ostalog za liječenje epilepsije, te kao lijekovi za smirenje.