Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada fbih

Namjenskoj industriji 2,5 miliona maraka subvencija

industrija3333

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije se opredijelilo za dodjelu grant sredstava i privatnim preduzećima iz oblasti namjenske industrije, odnosno pravnim osobama koje su u sudski registar upisane kao privredno društvo i u kojem privatne osobe imaju udio u vlasništvu najmanje 50 posto plus jedna dionica

Federalna vlada usvojila je Program utroška sredstava utvrđenih u Budžetu Federacije BiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije s pozicije “Tekući transferi i drugi tekući rashodi – Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima iz oblasti namjenske industrije” u iznosu od 1.000.000 KM.

Također je usvojen i Program utroška sredstava za subvencije javnim preduzećima iz ove oblasti u iznosu od 1.500.000 KM.

Ciljevi programa su stvaranje povoljnijeg poslovnog i investicijskog okruženja kao i poboljšanje okvirnih uslova za poslovanje preduzeća iz oblasti namjenske industrije u FBiH kroz realizaciju strateških ciljeva iz dokumenta Razvoj industrijske politike u FBiH i Strategije razvoja namjenske industrije.

Očekivani efekti su povećanje broja zaposlenih, rast indeksa industrijske proizvodnje za sektor namjenske industrije, primjena novih naprednih tehnologija i tehnoloških postupaka, infrastrukturno osposobljavanje pogona za pokretanje novih proizvodnih procesa, razvoj novih proizvoda, modernizacija proizvodnih procesa i poboljšanje općeg privrednog stanja.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije se opredijelilo za dodjelu grant sredstava i privatnim preduzećima iz oblasti namjenske industrije, odnosno pravnim osobama koje su u sudski registar upisane kao privredno društvo i u kojem privatne osobe imaju udio u vlasništvu najmanje 50 posto plus jedna dionica.

Grant sredstava se dodjeljuju za repariranje, remont i modernizaciju zastarjele opreme neophodne za proizvodne procese, nabavku nove opreme za proizvodnju, razvoj novih tehnologija i razvoj serijske proizvodnje, infrastrukturne radove na proizvodnim pogonima s ciljem pokretanja novih proizvodnih procesa i unapređenje postojećih.

Kako je navedeno, namjenska industrija se nalazi među pet sektora koji u vanjskotrgovinskom prometu ostvaruju najbolje rezultate u BiH.