Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nestle Zdravo! Baka/Nana

Nana Pemba Suljagić održala inspirativan čas o zdravoj ishrani u sarajevskoj osnovnoj školi

nestle nana baka
FOTO: Nestle

Bake, nane, nene i majke, bez obzira na naziv koji im unuci daju, uvijek su uzori kada je u pitanju kvaliteta ishrane

Pemba Suljagić iz Sarajeva, pobjednica Nestle konkursa “Zdravo! Baka/Nana” posjetila je osnovnu školu Alija Nametak gdje je održala inspirativno predavanje o zdravoj i izbalansiranoj ishrani.

Pemba Suljagić je stekla titulu Nestlé Zdravo! Baka/Nana ambasadorice zbog svoje predanosti praćenja smjernica Nutriporcije – Tanjira zdrave prehrane i autentičnog načina prenošenja poruke o balansiranim i kvalitetnim obrocima.

Nana Pemba Suljagić već godinama svojim načinom kuhanja uspješno usmjerava svoje unuke prema raznovrsnoj i izbalansiranoj prehrani, istovremeno pomažući im da zavole tradicionalna jela.

Ona je ovom prilikom ispričala kako njena unuka posebno voli čorbu od graha i povrća, koju je nana Pemba pripremila na svoj jedinstven način i za ovo takmičenje, a ista će se naći i u specijalnom izdanju kuharice Zdravo! U druženju sa nastavnicima, roditeljima i njihovom djecom.

“Smatram da mladi roditelji trebaju što više spremati domaća jela za svoju djecu. U moje vrijeme mi smo umjesto slatkiša jeli svježe voće koje bi sami brali sa grane. Shvatam da su to druga vremena, ali neke dobre stvari, kao što je uključiti u svakodnevnu ishranu svježe voće i povrće treba zadržati.”, smatra nana Pemba koja je podijelila nekoliko korisnih savjeta, kao i svoje male tajne kuhanja.

Bake, nane, nene i majke, bez obzira na naziv koji im unuci daju, uvijek su uzori kada je u pitanju kvaliteta ishrane. One su svojevrsni influenseri svoje djece, unuka i svih drugih koji žele naučiti male tajne pravilne prehrane. Ovom prilikom o pravilnoj izbalansiranoj prehrani govorila je i nutricionistkinja Nevena Pandža, koja je ovom prilikom podijelila nekoliko jednostavnih zdravih recepata i korisnih savjeta.

„Živimo u vremenu u kojem sve više posežemo za brzim jelima i rješenjima, jer i sam život nam je užurban. Pri tome zaboravljajući na važnost svježih i cjelovitih namirnica, te kako brzo možemo pripremiti i ukusno, nutritivno izbalansirano jelo. Zato je u današnje vrijeme, čini mi se više nego ikada, važno imati znanje o utjecaju hrane na naše zdravlje. Što je znanje o hrani bolje i veće, veća je vjerojatnost da ćemo se hraniti kvalitetnije. U svemu tome roditelji, nastavnici, treneri igraju važnu ulogu u prehrambenim navikama djece, a i mi kao društvo. Budimo im za primjer, a nagrada će nam biti zdrava djeca“, zaključila je nutricionistkinja Pandža.

Direktorica osnovne škole „Alija Nametak“ Nerminka Hadžić iskazala je zadovoljstvo što se jedan ovakav čas održao u prostorijama njihove škole i to pred kraj školske godine, kada je važno podijeliti neke važne životne lekcije.

„Mi u našoj nastavi često praktikujemo da sa našim učenicima razgovaramo o zdravoj i pravilnoj ishrani, kao i o važnosti fizičke aktivnosti. To je važan proces koji je na nama nastavnicima, ali i na roditeljima i cijelom društvu. Mi ćemo kroz naše nastavne aktivnosti prezentirati i vaš tanjir zdrave prehrane koji upravo prikazuje dobar omjer žitarica, voća i povrća koji bi trebali biti zastupljeni u razvoju svakog djeteta“, zaključila je direktorica Hadžić.