Saopćenje za javnost

Naša stranka: Banke koje posluju na bh. tržištu moraju dobit zadržati u BiH

UniCredit Bank

Za malu privredu kakva je naša, u trenutnim uslovima, i minimalno iznošenje kapitala može nepopravljivo usporiti oporavak naše ekonomije, kaže se u saopćenju za javnost

Privatne banke u našoj zemlji moraju pokazati viši stepen solidarnosti i zajedničkim odricanjem pomoći oporavku privrede Bosne i Hercegovine, kaže se u saopćenju Naše stranke i dodaje:

– S obzirom na ogromne dobiti koje banke iz godine u godinu ostvaruju na bosanskohercegovačkom tržištu a ponajviše na osnovu visokih kreditnih kamata očekujemo da banke neto dobit ostvarenu u 2019. godini ne iznose iz BiH, već da istu ostave u rezerve, kako bi se ojačala likvidnost bankarskog sistema ali i povećao ukupni investicioni kapital.

Za malu privredu kakva je naša, u trenutnim uslovima, i minimalno iznošenje kapitala može nepopravljivo usporiti oporavak naše ekonomije. Izvlačenje bankarskog kapitala u ovako teškim vremenima bio bi neodgovoran i nepošten potez prema državi BiH i njenim građanima.

Pozivamo Agenciju za bankarstvo FBiH i Agenciju za bankarstvo RS da u skladu sa svojim nadležnostima donesu odluke kojim se bankama zabranjuje isplata dobiti. Navedena mjera u cijelosti je u duhu osnovne funkcije entiteskih agencija, a to je zaštita bankarskog sistema i deponenata, kaže se u saopćenju za javnost.